Ucraina poate supraviețui fie prin aderarea la NATO, fie cu arme nucleare, semnalează președintele Zelenski la Bruxelles

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut declarații la Bruxelles.

Supraviețuirea Ucrainei poate fi asigurată doar prin aderarea la NATO sau prin oferirea de arme nucleare Kievului, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Zelenski a reamintit că țara sa a fost de acord să renunțe la armele nucleare sovietice stocate pe teritoriul său în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Regatului Unit, în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994.

„Care dintre aceste mari puteri nucleare a suferit? Toate? Nu. Ucraina”, a declarat Zelenski la summitul Consiliului European de la Bruxelles de joi.

„Cine a renunțat la armele nucleare? Toate? Nu. Ucraina. Cine luptă astăzi? Ucraina”, a adăugat Zelenski.

„Fie Ucraina va avea arme nucleare și aceasta va fi protecția noastră, fie ar trebui să avem un fel de alianță. În afară de NATO, astăzi nu cunoaștem nicio alianță eficientă. Țările NATO nu sunt în război. Oamenii sunt toți în viață în țările NATO. Și îi mulțumim lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care am ales NATO. Nu armele nucleare”, a mai spus președintele ucrainean.

Liderul ucrainean și-a prezentat miercuri în fața Parlamentului de la Kiev așa-numitul plan de victorie pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Acesta include obținerea unei invitații de aderare la NATO și continuarea livrărilor de arme pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor.

Citește mai multe aici: Zelenski prezintă "planul de victorie" al Ucrainei, pe care Moscova îl numește o escaladare

Poziția secretarului general Rutte

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, și-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la alianța militară, spunând că drumul său spre aderare este „ireversibil”, dar nu s-a angajat în legătură cu momentul exact în care acest lucru se va întâmpla.

„Ne îndeplinim obligațiile și dorim doar ca și alții să și le îndeplinească pe ale lor, dar nu avem garanții reale de securitate în acest moment”, a declarat un oficial ucrainean apropiat președintelui pentru POLITICO, după ce i s-a acordat protecția anonimatului pentru a discuta acest subiect.

Kievul trebuie să obțină aprobarea tuturor celor 32 de membri NATO pentru a adera, dar premierul slovac Robert Fico a promis să blocheze aderarea Ucrainei atât timp cât se află în funcție.

Premierul ungar Viktor Orbán, între timp, a cărui relație cu Zelenski este stâncoasă, a catalogat, de asemenea, planul de victorie al Ucrainei drept „mai mult decât înspăimântător”.

Zelenski a declarat joi că l-a salutat pe Orbán la summitul liderilor de la Bruxelles. „L-am văzut astăzi pe Viktor Orbán printre alți lideri. Ne-am salutat reciproc. Cred că deja acest lucru nu este rău”, a spus președintele ucrainean.

Inteligență artificială generativă

Rusia folosește inteligența artificială generativă pentru a intensifica campaniile de dezinformare împotriva Ucrainei, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru Reuters, în marja unei conferințe cibernetice, catalogându-le drept un pericol global.

„În acest an vedem că densitatea atacurilor cibernetice (din partea Rusiei) continuă, dar există un accent mai mare pe dezinformare”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Anton Demokhin.

„Acum că a apărut inteligența artificială generativă, aceasta permite ca narațiunile de dezinformare să fie multiplicate și distribuite la un nivel nou, mai complex”, a mai spus Demokhin.

Citește în continuarea aici: Rusia ar folosi inteligență artificială generativă împotriva Ucrainei pentru intensificarea campaniilor de dezinformare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel