Ucraina primește avioane F-16 de la Olanda și Danemarca, anunță premierul Mark Rutte

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Ucraina va primi avioane de luptă de la Olanda și Danemarca.

Ucraina va primi avioane F-16 de la Olanda şi Danemarca, după ce aceste ţări au primit aprobarea SUA pentru acest transfer. Anunţul a fost făcut de premierul olandez Mark Rutte, în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la o bază aeriană olandeză, conform Agerpres.

Numărul de avioane F-16 pe care Ucraina le va primi nu a fost precizat, dar Rutte a spus că este important ca piloţii şi infrastructura ucraineană să fie pregătiţi pentru acestea. Rutte a anunţat că antrenamentele vor începe în curând. Olanda are 42 de avioane F-16 în stoc, dintre care 24 sunt operaţionale şi vor fi înlocuite până în 2024. Alte 18 avioane F-16 sunt de vânzare.

Zelenski: E un pas istoric

Zelenski a numit decizia un pas “istoric” şi “puternic” pentru consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. El a spus că numărul de avioane F-16 va fi stabilit după antrenarea personalului ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe din Danemarca a confirmat că va coopera cu Olanda şi SUA pentru transferul de avioane F-16 către Ucraina, atunci când condiţiile vor fi îndeplinite.

Este prima dată când Ucraina va primi avioane F-16 pentru forţele sale armate.

Context

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat duminică o bază aeriană militară olandeză din Eindhoven, pentru a discuta despre livrarea de avioane F-16 de la Olanda şi Danemarca. Acest transfer a fost aprobat de SUA, ca o măsură de sprijin pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, care se confruntă cu agresiunea Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel