Un diplomat ucrainean i-a scris directorului operei La Scala din Milano şi liderilor politici locali pentru a protesta împotriva planului de a pune în scenă opera rusă 'Boris Godunov' luna viitoare, relatează Reuters.
Andri Kartîş, care conduce consulatul Ucrainei din Milano, a spus că astfel de spectacole nu ar trebui folosite pentru a sprijini 'potenţiale elemente de propagandă', a relatat joi agenţia italiană de ştiri ANSA. 'Boris Godunov' a fost compusă de Modest Musorgski în secolul al 19-lea.
Bas-baritonul rus Ildar Abdrazakov şi soprana rusă Anna Denisova sunt distribuiţi în rolurile principale din această producţie, care va deschide noul sezon de la La Scala la începutul lui decembrie.
Evenimentul este unul dintre punctele de atracţie din calendarul cultural al Italiei. Andri Kartîş a acuzat Rusia că 'se foloseşte de cultură pentru a da greutate pretenţiilor sale de măreţie şi putere' după invazia sa din Ucraina în februarie.
Mai multe asociaţii ale ucrainenilor din Italia au protestat de asemenea împotriva alegerii operei clasice a lui Musorgski într-o asemenea perioadă. Ele au cerut punerea în scenă a unei alte opere şi ca nicio lucrare rusă să nu fie folosită până nu se va încheia războiul.
Dominique Meyer, directorul artistic al operei, a declarat în iunie, la prezentarea programului, că nu intenţionează să boicoteze cultura rusă. Reuters precizează că La Scala nu reacţionase încă joi. O sursă apropiată de acest caz a spus că este prea târziu să se mai schimbe planurile pentru seara de deschidere a stagiunii, pentru că ele s-au stabilit cu mult timp în urmă şi decorurile sunt deja instalate.
Citește și - Ucraina cere României să recunoască Rusia ”stat sponsor al terorismului” și să sprijine excluderea sa din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră / video
Aflați la inaugurarea unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene, premierii de la București și Kiev au făcut declarații.
Nicolae Ciucă, premierul României, și omologul său ucrainean, Denîs Șmîhal, au fost prezenți la deschiderea punctului de trecere a frontierei Krasnoilsk – ”Vicovul de Sus, unde cei doi șefi de guvern au făcut declarații de presă.
Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal a adus în discuție solicitarea Kievului, făcută, de altfel, tuturor statelor UE, de a recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului.
”România ne susţine foarte activ în lupta împotriva agresorului, România susţine ideea formării unui tribunal internaţional, România ne susţine pe parcursul nostru spre viitor.
Am fi foarte recunoscători părţii române dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine la iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCMN”, a spus Smîhal, conform Defense România.
Principalele declarații ale celor doi premieri
Denîs Șmîhal:
- Suntem recunoscători părţii române pentru disponibilitatea de a se încadra în reconstruirea Ucrainei, în special regiunea Novopetrovsk.
- De astăzi, va funcționa aici un punct nou de trecere a frontiere Krasnoilsk - Vicovu de Sus. Deschiderea lui era prevăzută încă de acel acord interguvernamental din 2012, dar astăzi noi am realizat în practică acest proiect ambiţios.
- Se reconstruieşte şi cât de curând se va deschide punctul de trecere Diakivţi - Racovăţ. Cât de curând va fi deschis şi acest punct pentru traficul de transport. Sperăm că îl vom deschide până la finele acestui an sau maximum în prima lună a anului viitor.
- În perspectivă se planifică deschiderea încă a şapte puncte de trecere la frontiera noastră. De aceea, susţinem iniţiativa părţii române de a crea un grup de lucru, de lărgire şi dezvoltare a infrastructurii de frontieră la graniţa noastră comună. Există 7 puncte care sunt funcționale și intenționăm să deschidem încă 7 PTF uri.
- E foarte important pentru noi că România ne oferă şi generatoare, deoarece avem o criză energetică şi cred că împreună vom trece această criză. Vezi continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News