Ucraina pune presiune pe Germania: Vor fi morţi printre civili cât timp nu vor livra tancuri

Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels

Ucrainenii pun presiune pe politicienii de la Berlin, şi spun că "vor fi morţi printre civili", dacă Germania nu livrează tancuri armatei ucrainene. 

"Vor fi morţi printre civili", atât timp cât Germania nu livrează tancuri, a avertizat marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în timp ce Berlinul nu a răspuns încă favorabil la cererea Kievului de a livra tancuri de luptă "Leopard", relatează AFP.

"Cu cât o astfel de decizie este amânată mai mult, cu atât vor fi mai multe victime, cu atât vor fi morţi printre civili", a afirmat cu regret şeful diplomaţiei ucrainene, la încheierea unei vizite surpriză a omologului său german, Annalena Baerbock, la Harkov (nord-est).

Reprezentanta Berlinului a declarat la Harkov că ucrainenii pot conta pe "solidaritatea şi susţinerea" germanilor în ceea ce priveşte furnizarea de generatoare, transformatoare, combustibili şi pături pentru a rezista frigului iernii. Ea a apreciat că oraşul, aflat aproape de frontiera cu Rusia, este "simbolul nebuniei absolute a războiului de agresiune rus în Ucraina şi a suferinţei nesfârşite cu care se confruntă zilnic oamenii, în special aici, în estul ţării".

Germania a anunţat săptămâna trecută, după multe tergiversări, că va trimite Ucrainei până la primăvară 40 de vehicule blindate Marder, folosite de infanterie. Kievul solicită însă şi tancuri Leopard, scrie Agerpres.

S-au strâns 250.000 de euro pentru Ucraina, după o licitaţie în Franţa

O licitaţie organizată în Franţa, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare, printre altele, o valiză pentru cosmetice care i-a aparţinut actriţei Catherine Deneuve şi o cască a unuia dintre membrii formaţiei Daft Punk, a strâns 250.000 de euro, a anunţat marţi fundaţia soţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Actorul american Tom Hanks a donat o maşină de scris din colecţia sa personală, iar Natalie Portman, postere, pentru această licitaţie organizată de regizorul francez Michel Hazanavicius la casa de licitaţii Artcurial.

Printre cele aproximativ 50 de loturi scoase la licitaţie s-a numărat şi ceasul purtat de Jean Dujardin în filmul "OSS 117", precum şi statueta premiului Cesar pentru cel mai bun regizor acordată lui Jacques Audiard în 2010 pentru filmul "Un prophete", dar şi cea cu care a fost recompensat Michel Hazanavicius pentru "The Artist" în 2012.

Jumătate din suma obţinută a fost donată către UNITED24, o platformă de colectare de donaţii înfiinţată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar cealaltă jumătate către fundaţia primei doamne Olena Zelenska.

O parte din această sumă, colectată la licitaţia organizată pe 1 decembrie, va merge către spitalul din Izium, în estul Ucrainei, care a fost parţial distrus de ruşi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel