Ucraina raportează câteva zile „deosebit de fructuoase” în contraofensivă

Un comandant ucrainean recunoaște că a efectuat lovituri pe teritoriul rusesc / Foto: Pixabay
Un comandant ucrainean recunoaște că a efectuat lovituri pe teritoriul rusesc / Foto: Pixabay

O contraofensivă ucraineană împotriva forțelor ruse a fost „deosebit de fructuoasă” în ultimele zile, iar trupele ucrainene își îndeplinesc principalele sarcini, a declarat marți un înalt oficial de securitate.

 

Comentariile lui Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, au reprezentat cea mai recentă evaluare pozitivă a Kievului asupra contraatacului lansat în urmă cu o lună, deși Moscova nu a recunoscut câștigurile Ucrainei, scrie Reuters.

Rusia, care și-a început invazia la scară largă în februarie 2022, încă deține zone de teritoriu în estul și sudul Ucrainei, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că trupele sale au făcut progrese după o săptămână „dificilă”.

„În acest stadiu al ostilităților active, Forțele de Apărare ale Ucrainei îndeplinesc sarcina numărul unu – distrugerea maximă a echipamentelor, depozitelor de combustibil, vehiculelor militare, posturilor de comandă, artilerie și forțelor de apărare aeriană ale armatei ruse”, a scris Oleksi Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, pe Twitter.

„Ultimele zile au fost deosebit de fructuoase”, a spus el, fără a oferi detalii de pe câmpul de luptă.

Valeri Shershen, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar Tavria, a declarat că trupele ucrainene au avansat cu până la doi km în direcția Berdiansk din sudul țării, în ciuda rezistenței acerbe a Rusiei.

Luni, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că luptele au început în jurul orașului de est Bahmut, capturat de forțele ruse în mai. Ea a spus că armata ucraineană a preluat în total 37,4 kilometri pătrați de teritoriu în lupte grele din ultima săptămână.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Andriy Kovalev, a declarat marți că Ucraina continuă să exercite presiuni asupra forțelor ruse la nord și la sud de Bahmut și s-a bucurat de un „succes parțial” în luptele grele.

El a spus că armata ucraineană reușește să rețină o încercare de avans a forțelor ruse în direcțiile Liman, Avdiivka și Marinka, din estul Ucrainei.

Rusia a declarat marți că Ucraina a atacat Moscova cu cel puțin cinci drone, care au fost fie doborâte, fie blocate, deși unul dintre principalele aeroporturi ale capitalei a trebuit să redirecționeze zborurile timp de câteva ore.

Obuzele rusești de marți dimineață au ucis un bărbat și o femeie în orașul Herson, din sudul Ucrainei, a anunțat procuratura locală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel