Ucraina recunoaște: Contraofensiva va fi lungă și dificilă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a admis că, în războiul cu Rusia, contraofensiva ucraineană va fi lungă și dificilă.

Ucraina a declarat miercuri că se aşteaptă ca actuala contraofensivă, lansată pentru a recuceri teritoriul ocupat de forţele ruse, să fie "lungă şi dificilă", spunând că are nevoie de noi tancuri occidentale şi avioane F-16, relatează France Presse, citat de Agerpres.

Forţele ucrainene au lansat la începutul lunii iunie o operaţiune de anvergură pentru a respinge trupele ruse în sud şi est, dar această ofensivă nu a avut până acum decât un succes modest, din cauza puternicei defensive ruseşti constând în tranşee şi câmpuri de mine.

"Fără nicio îndoială, această operaţiune va fi destul de dificilă, lungă şi va lua mult timp", a subliniat într-o declaraţie pentru France Presse consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak.

Principalul obstacol în calea avansării forţelor ucrainene este reprezentat în prezent de "câmpurile de mine care merg în adâncime", instalate timp de luni de zile de către armata rusă. Acestea variază "între patru şi 16 kilometri", explică el.

În pofida eforturilor aliaţilor occidentali ai Kievului, armata ucraineană se confruntă de asemenea cu "probleme legate de aprovizionarea cu arme", a admis acelaşi responsabil de la Kiev, potrivit căruia "complexul militaro-industrial (occidental) nu este pregătit pentru acest tip de război", cu o utilizare atât de intensă de armament.

Ucraina are nevoie, potrivit lui Podoliak, de "200-300 de vehicule blindate suplimentare, de tancuri, înainte de toate", de "60-80 de avioane F-16" şi de "5-10 sisteme suplimentare de apărare antiaeriană" americane Patriot sau de echivalentul lor francez SAMP/T.

"Avem nevoie de obuze", a spus în continuare el, indicând că forţele ucrainene utilizează "4.500-6.000 de obuze de mare calibru pe zi". "Trebuie să putem folosi 150-200 de rachete cu rază lungă de acţiune în fiecare lună" sau chiar "300 sau 400", mai spune Podoliak.

Consilierul preşedinţiei de la Kiev a exclus orice negociere cu Rusia, al cărei scop este, în opinia sa, de a "distruge" Ucraina şi de a recâştiga "controlul total" asupra ţărilor din fosta URSS.

"Pentru noi, nu există niciun compromis posibil, căci Rusia ne urăşte şi a venit pentru a distruge însuşi conceptul de stat ucrainean", susţine Mihailo Podoliak, în declaraţiile făcute pentru AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel