Ucraina, reproșuri la adresa NATO. Stoltenberg intervine pentru a clarifica lucrurile

Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres
Jens Stoltenberg, șeful NATO. Sursa foto: Agerpres

În ultimele zile, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, reproșase NATO ”întârzieri între decizia de a furniza arme şi sosirea acestora”.

Ministrul de Externe ucrainean a reproșat statelor europene termenele de livrare, considerate prea lungi, a armamentului și munițiilor promise către țara atacată. 

"Înfrângerea Rusiei este o garanție a unei vieți normale pentru Europa. Nu există o sarcină mai importantă astăzi. Pentru a o realiza, Ucraina are nevoie de mai multe arme și muniție, iar toate acestea ar trebui să fie livrate cât mai curând posibil", a subliniat ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

”Avem un obiectiv strategic comun: să asigurăm pacea europeană pentru generațiile viitoare. Acest obiectiv depinde acum de viteza deciziilor tale și de implementarea lor. Să înlăturăm toate pereții de hârtie. Să depășim toate obstacolele procedurale. Să grăbim fiecare proces. Să eliminăm orice întârzieri între decizia de a furniza arme și sosirea acestora la granița cu Ucraina”, a mai adăugat Kuleba, potrivit Ukrinform.

Declarația a venit la doar patru zile după un alt discurs în care Kuleba a descris ca ”frustrantă” presupusa ”incapacitate a UE de a-și pune în aplicare decizia privind achiziționarea comună de muniție pentru Ucraina”. Cuvinte care nu au trecut neobservate nu doar în palatele politicii UE, ci și la sediul NATO, alianța militară care include 22 de țări membre UE.

NATO intervine după declarațiile lui Kuleba

”Peste 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost deja livrate”, a declarat Jens Stoltenberg, șeful NATO, potrivit  Al Jazeera.

”Asta înseamnă peste 1.550 de vehicule militare, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv o cantitate uriașă de muniție”, a spus el într-o conferință de presă. ”În total, am pregătit și echipat peste 9 noi brigăzi ucrainene”, a spus Stoltenberg în discursul său de deschidere în fața camerelor de televiziune. Armamentul livrat și antrenamentul finalizat, a adăugat el, ”vor pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua recucerirea teritoriilor ocupate”.

”Depinde de Ucraina să decidă în ce condiții și în ce format ar trebui întreprinse negocierile de pace”, a subliniat apoi el, ca răspuns la o întrebare la convorbirea telefonică de ieri între Volodimir Zelenski și președintele chinez, XI Jinping.

”Salut convorbirea telefonică dintre cei doi președinți”, dar ”acest lucru nu schimbă faptul că China nu a reușit să condamne invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia”, a conchis Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel