Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a explicat care sunt restricțiile pe care Ministerul Educației de la Kiev le impun elevilor care aparțin minorităților naționale.
Publicitate
Într-o postare pe Facebook, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a explicat care sunt criteriile pentru care se pot constitui clase cu predare în limba română pe teritoriul Ucrainei.
„În atenția românilor din Ucraina: Ministerul Educației reconfirmă: clasele 1 cu predare în limba română se pot constitui cu un număr de cel puțin de 5 elevi, de vârstă școlară“, a scris Anatol Popescu.
„Conform unei scrisori circulare a Ministerului Educației și Științei din Ucraina din 5 iunie 2024, în conformitate cu prima și a doua parte a articolului 12 din Legea Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar general complet“, numărul de elevi dintr-o clasă (mărimea clasei) a unei instituții de învățământ de stat, comunale, nu poate fi mai mic de 5 elevi și mai mare de 24 de elevi care urmează studii primare. Această normă, în conformitate cu al doilea paragraf al clauzei 1 din secțiunea a X-a din Lege, intră în vigoare de la 01.09.2024“, a explicat președintele Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina).
Anatol Popescu arată că acest lucru se aplică inclusiv claselor cu predare în limba popoarelor băștinașe, inclusiv limba română. Prin urmare, nu se poate constitui o clasă cu predare în limba română într-o localitate cu 4 elevi etnici români.
„Astfel, norma mai sus menționată se va aplica la formarea claselor 1, elevi din care vor începe să studieze în noul an școlar 2024/2025, iar numărul lor în clasă nu va depăși 24 de persoane. În plus, acest lucru se aplică claselor predate în limba popoarelor băștinașe sau a minorităților naționale din Ucraina, precum și claselor ai căror elevi studiază o parte cu frecvență, dar o anumită perioadă procesul de învăţământ este organizat pentru aceştia cu aplicarea tehnologiilor de învăţământ la distanţă“, a mai scris Anatol Popescu.
CITEȘTE ȘI - Ucraina a luat o decizie istorică pentru elevii români din regiunea Odesa
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu