Ucraina, restricții pentru elevii români. Kievul impune criterii pentru constituirea claselor cu predare în limba română

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a explicat care sunt restricțiile pe care Ministerul Educației de la Kiev le impun elevilor care aparțin minorităților naționale.

Publicitate

Într-o postare pe Facebook, Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), a explicat care sunt criteriile pentru care se pot constitui clase cu predare în limba română pe teritoriul Ucrainei.

„În atenția românilor din Ucraina: Ministerul Educației reconfirmă: clasele 1 cu predare în limba română se pot constitui cu un număr de cel puțin de 5 elevi, de vârstă școlară“, a scris Anatol Popescu.

CITEȘTE ȘI         -        Român din Ucraina, semnal de alarmă. Ce face Kievul pentru a da impresia că a rezolvat problema minorităților naționale

„Conform unei scrisori circulare a Ministerului Educației și Științei din Ucraina din 5 iunie 2024, în conformitate cu prima și a doua parte a articolului 12 din Legea Ucrainei „Cu privire la învățământul secundar general complet“, numărul de elevi dintr-o clasă (mărimea clasei) a unei instituții de învățământ de stat, comunale, nu poate fi mai mic de 5 elevi și mai mare de 24 de elevi care urmează studii primare. Această normă, în conformitate cu al doilea paragraf al clauzei 1 din secțiunea a X-a din Lege, intră în vigoare de la 01.09.2024“, a explicat președintele Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina).

Anatol Popescu arată că acest lucru se aplică inclusiv claselor cu predare în limba popoarelor băștinașe, inclusiv limba română. Prin urmare, nu se poate constitui o clasă cu predare în limba română într-o localitate cu 4 elevi etnici români.

„Astfel, norma mai sus menționată se va aplica la formarea claselor 1, elevi din care vor începe să studieze în noul an școlar 2024/2025, iar numărul lor în clasă nu va depăși 24 de persoane. În plus, acest lucru se aplică claselor predate în limba popoarelor băștinașe sau a minorităților naționale din Ucraina, precum și claselor ai căror elevi studiază o parte cu frecvență, dar o anumită perioadă procesul de învăţământ este organizat pentru aceştia cu aplicarea tehnologiilor de învăţământ la distanţă“, a mai scris Anatol Popescu.

CITEȘTE ȘI         -        Ucraina a luat o decizie istorică pentru elevii români din regiunea Odesa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel