În timp ce SUA, UE și NATO s-au angajat să continue să susțină Ucraina, rămân îngrijorările cu privire la corupția rampantă din țară.
Publicitate
La aproape un an de la începutul războiului Rusia-Ucraina, sute de mii au murit și aproape 17,6 milioane au fost lăsați în nevoie urgentă de asistență umanitară. În timp ce Guvernul ucrainean a rămas ferm în lupta împotriva Rusiei, Kievul se confruntă și cu un alt inamic care roade în țară de ani de zile: corupția.
În ultimele săptămâni, autoritățile ucrainene au percheziționat casa fostului ministru de Interne al țării și au concediat mai mulți înalți oficiali guvernamentali acuzați de luare de mită.
Oleksii Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei, urmează să fie și el înlocuit după ce jurnaliștii și activiștii au descoperit că Ministerul Apărării a cumpărat alimente pentru soldați la prețuri foarte mari.
Potrivit Al Jazeera, în timp ce Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO s-au angajat să continue să asiste Ucraina, unii politicieni și oficiali militari din Occident au indicat corupția în țară și au pus la îndoială dacă Ucraina a fost un bun administrator al asistenței pe care a primit-o.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, hiperconștient atât de criticile din Occident, cât și de importanța menținerii fluxului de ajutor, a abordat corupția în timpul unui discurs din ianuarie. ”Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va întoarce la ceea ce a fost în trecut”, a spus el.
”Există cu siguranță o legătură între măsurile anticorupție și dorința lui Zelenski de a menține fluxul ajutorului militar occidental”, a declarat pentru Al Jazeera Volodyimir Dubovik, profesor de relații internaționale la Universitatea Națională Mechnikov din Odesa, Ucraina.
”Zelenski a înțeles că ar trebui să abordeze această problemă rapid și hotărât fără întârziere și înțelege că există oameni în SUA și Occident care numesc Ucraina prea coruptă”, a spus Dubovik. ”Cea mai mare teamă a Ucrainei este că SUA și Occidentul le vor abandona și că fluxul de arme se va opri”, a adăugat el.
În 2022, SUA au oferit Ucrainei 48 de miliarde de dolari în ajutor militar, financiar și umanitar combinat. Republicanii de extremă-dreapta din SUA au pus la îndoială tot mai mult trimiterea de ajutor în țară.
În ianuarie, reprezentantul republican Marjorie Taylor Greene a numit Ucraina ”una dintre cele mai corupte țări din lume” într-un tweet și a pus la îndoială dacă ”dolarii americani din impozite câștigați cu greu sunt furați”.
În noiembrie anul trecut, Greene a introdus, de asemenea, o rezoluție în Congresul SUA prin care se cere un audit al întregului ajutor trimis Ucrainei.
Donald Trump Jr, fiul cel mare al fostului președinte al SUA Donald Trump, a scris pe Twitter, în decembrie 2022: ”Zelenski este, practic, o regină nerecunoscătoare a bunăstării internaționale”.
Este clar că guvernul lui Zelenski a urmărit îndeaproape politica SUA. ”Există îngrijorări cu privire la preluarea puterii de către aripa Trump a Partidului Republican și apoi obținerea sprijinului din Ucraina”, a spus Dubovyk.
”Ucrainenii sunt foarte pricepuți la politica și cultura țărilor donatoare. Cu siguranță primesc mesajul că ar putea veni o întorsătură în politica americană care ar putea amenința sprijinul pe care îl primesc”, a spus Gans-Morse, un profesor de științe politice la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois.
Mai mult, în timp ce campania anticorupție a Ucrainei a acaparat lumina reflectoarelor la nivel mondial, pentru civilii din și din țară, recenta concediere a oficialilor corupți a arătat progresul unei mișcări anticorupție care a durat ani de zile.
Conform celui mai recent indice de percepție a corupției al Transparency International, în 2022, Ucraina s-a clasat pe locul 116 din 180 de țări. Raportul a menționat că Ucraina a făcut îmbunătățiri semnificative în combaterea corupției în ultimii opt ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu