Consilierul lui Zelenski spune că "principala cauză a oricărei escaladări", inclusiv în Kursk, este "agresiunea fără echivoc" a Moscovei.
Ucraina și-a justificat public atacul pe teritoriul rus pentru prima dată, pe fondul rapoartelor că forțele sale avansează spre un sat de 20 km în interiorul regiunii Kursk în a treia zi a incursiunii sale.
Mykhailo Podolyak, consilier principal al biroului președintelui, a declarat că "principala cauză a oricărei escaladări", inclusiv în Kursk, a fost "agresiunea fără echivoc" din partea Rusiei, crezând că ar putea invada Ucraina cu impunitate.
Declarația este prima recunoaștere de către un oficial ucrainean de rang înalt a ofensivei în curs de desfășurare, pe fondul tăcerii armatei țării cu privire la evenimentele din regiunea rusă. "Războiul este război, cu propriile reguli, în care agresorul culege în mod inevitabil rezultate corespunzătoare", a adăugat Podolyak.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a părut să facă aluzie la incursiunea de joi, spunând că "toată lumea poate vedea că armata ucraineană știe să surprindă" în comentariile de la un eveniment pentru a dezvălui o nouă aplicație militară.
În cursul zilei de joi, Zelenski a făcut o altă aluzie aparentă la ofensivă în discursul său televizat nocturn, spunând: "Rusia a adus războiul pe pământul nostru și ar trebui să simtă ceea ce a făcut".
Bloggerii militari ruși, în prezent cele mai exacte surse de informații, au raportat că luptele au avut loc pe autostrada la est de Korenevo, la 20 de km de graniță, în timp ce partea de vest a Sudzha, la aproximativ 9 km în Rusia, părea să fie sub control ucrainean.
Rusia a declarat stare de urgență în Kursk, iar oficialii locali au declarat agenției de știri Tass că 3.000 de civili au fost evacuați în urma unui atac care a luat Moscova prin surprindere.
Forțele ucrainene, în număr de câteva sute potrivit Rusiei, au trecut granița în dimineața zilei de marți, ajungând la Sudzha în prima zi, și de atunci par să fi împins drumurile spre nord-vestul și nordul orașului.
De asemenea, au apărut videoclipuri care arată câteva zeci de soldați ruși, inclusiv polițiști de frontieră capturați la punctul de control de la vest de Sudzha, fiind arestați de ucraineni în prima zi a raidului, demonstrând succesul inițial.
Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale "continuă să elimine" atacatorii ucraineni din districtele Sudzha și Korenevo și că vizează invadatorii cu forțe terestre, artilerie, lovituri aeriene și cu rachete.
În aceeași zi, generalul Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale Akhmat din Cecenia, a devenit primul oficial militar aliniat Rusiei care a recunoscut pierderile din armata țării în urma incursiunii surpriză a Ucrainei.
"Situația nu este ireversibilă, nu s-a întâmplat nimic supranatural ... Da, oamenii noștri au murit, acesta este un fapt. Inamicul a intrat în mai multe așezări", a declarat Alaudinov într-un mesaj video pe canalul său Telegram.
Alaudinov a adăugat că armata ucraineană "a avansat bine pe teritoriul nostru, în jur de 10 km".
Vladimir Putin a convocat miercuri o reuniune televizată a Consiliului de Securitate al Rusiei, în care șeful Statului Major al armatei, Valeri Gherasimov, i-a spus că avansul a fost oprit și că operațiunea Kursk va fi încheiată prin "atingerea frontierei de stat ruse".
Incursiunile anterioare în Rusia, în apropierea orașului Belgorod, au fost conduse de grupuri rusești anti-Kremlin. Dar de data aceasta incursiunea a fost condusă de forțele ucrainene, folosind o combinație de infanterie, blindate, drone, război electronic și apărare aeriană în atac.
Experții au fost în mare parte sceptici cu privire la valoarea unei incursiuni ucrainene în Rusia, deși progresul său pe teren a fost mai bun decât au prezis mulți în urmă cu două zile și a venit într-un moment în care Kievul se află sub o presiune tot mai mare în prima linie în centrul Donbasului.
Jade McGlynn, expert în Ucraina și cercetător la King's College din Londra, a declarat: "Ca strategie militară, rămân puțin nedumerită, dar ca strategie politică, a avut un mare succes. Acest lucru sugerează încă o dată că "liniile roșii" ale lui Putin sunt doar cuvinte și că Rusia nu este atât de puternică pe cât susțin unii".
Temerile că Rusia ar putea riposta împotriva Occidentului au stat la baza deciziilor președintelui american, Joe Biden, și ale altora de a restricționa utilizarea armelor occidentale de mare valoare, cum ar fi avioanele de luptă F-16, pe teritoriul din interiorul granițelor Ucrainei. Până în prezent nu au existat rapoarte confirmate despre utilizarea lor în ofensiva Kursk, deși au existat unele declarații ale Rusiei că Ucraina a folosit blindate Stryker și Bradley.
Statele Unite au declarat că nu au avut cunoștință de planul Ucrainei de a ataca. John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat că administrația a contactat Kievul pentru a "înțelege puțin mai bine" ofensiva Kursk.
Washingtonul a mai spus că restricțiile sale privind utilizarea armelor americane de mare valoare în interiorul granițelor recunoscute internațional ale Rusiei nu s-au schimbat, iar Departamentul de Stat a declarat că incursiunea "nu a fost o încălcare a politicii noastre".
Principalul gazoduct rusesc operațional în Europa trece pe lângă Sudzha, unde o stație de măsurare – aparent capturată de Ucraina – monitorizează livrările rusești reduse către țări precum Austria și Ungaria. Kievul a permis gazului să continue să curgă prin conductă ca parte a unui contract care expiră la sfârșitul anului 2024, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu