Ucraina și Republica Moldova, pregătite pentru începerea negocierilor de aderare la UE

FOTO: Freepik @EyeEm
FOTO: Freepik @EyeEm

Comisia Europeană a dat ”undă verde” Ucrainei și Republicii Moldova pentru începerea negocierilor la Uniunea Europeană.

Comisia Europeană (CE) a anunțat că Ucraina și Republica Moldova sunt pregătite pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, scrie Agerpres.

De altfel, vineri, CE le-a transmis ambasadorilor UE că aceste două state europene au îndeplinit condițiile privind negocierile de aderare la blocul comunitar.

”Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două țări”, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei. ”Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus ea, citată de DPA.

Liderii UE au convenit să înceapă negocierile de aderare cu cele două țări în decembrie, cu condiția ca ele să îndeplinească anumite criterii, precum combaterea corupției.

În timpul unei reuniuni avute vineri în spatele ușilor închise, Comisia Europeană le-a spus ambasadorilor celor 27 de state membre că aceste criterii au fost îndeplinite.

Ce trebuie să mai facă statele membre

Cu toate acestea, toate statele membre mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfășurarea negocierilor înainte ca acestea să înceapă în practică.

Kievul a înaintat cererea de aderare la UE în februarie 2022, după ce Rusia a escaladat de la un conflict ce dura de ani de zile în estul Ucrainei la o invazie la scară largă.

O lună mai târziu și Republica Moldova - a cărei regiune separatistă prorusă Transnistria generează o îngrijorare persistentă după războiul de la începutul anilor 1990 - a cerut să adere la UE.

Georgia, care s-a confruntat într-un război cu Rusia în 2008, a înaintat de asemenea cerere de aderare în martie 2022.

Liderii UE au recunoscut în mod oficial Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderare în urmă cu un an, în iunie 2023.

Ei au acordat statutul de candidat Georgiei în decembrie 2023, convenind în același timp să deschidă discuții cu Ucraina și Republica Moldova.

Alți candidați oficiali la aderare la UE sunt Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia.

Citește și: La ce capitol ne-a lăsat de mult în urmă Republica Moldova, deși nu este stat UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel