Ucraina și Rusia au acceptat armistițiul în Marea Neagră

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele Unite au anunțat marți că au intermediat acorduri separate cu Ucraina și Rusia pentru a asigura siguranța navigației în Marea Neagră și pentru a opri atacurile reciproce asupra infrastructurilor energetice, transmite Reuters.

Decizia vine în urma discuțiilor purtate la Riad, capitala Arabiei Saudite, într-un efort diplomatic menit să reducă tensiunile dintre cele două state aflate în conflict.

Potrivit declarației transmise de Casa Albă, acordurile reprezintă un pas important spre stabilitate în regiune, iar Washingtonul se va implica în continuare pentru a facilita negocieri care să conducă la o pace durabilă. „Aceste angajamente permit o protejare mai bună a infrastructurilor critice și creează premisele unei posibile detensionări a conflictului”, se arată în comunicat.

Compromisuri pentru siguranța navigației

Discuțiile americano-ruse și americano-ucrainene s-au concentrat pe garanțiile de securitate pentru transportul maritim în Marea Neagră. Rusia a impus ca precondiție pentru orice încetare a atacurilor asupra navelor comerciale ridicarea parțială a restricțiilor asupra exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte, impuse ca parte a sancțiunilor occidentale.

Statele Unite au acceptat să faciliteze aceste exporturi în schimbul angajamentului Rusiei de a nu mai ataca navele care transportă cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră. De asemenea, Ucraina a fost de acord să evite atacurile asupra infrastructurilor maritime ruse în această zonă strategică.

Armistițiu parțial pentru infrastructura energetică

Un alt punct crucial al negocierilor a fost protejarea infrastructurii energetice. Atacurile reciproce asupra centralelor electrice, rafinăriilor și conductelor de transport au agravat criza umanitară și economică din cele două state, iar acest armistițiu parțial are ca scop limitarea distrugerilor. Oficialii americani au subliniat că acest acord nu reprezintă un tratat de pace, dar ar putea fi un prim pas către reluarea negocierilor pe teme mai largi de securitate.

Reacții internaționale

Uniunea Europeană și NATO au salutat acordurile, considerându-le un progres limitat, dar necesar, pentru a evita escaladarea conflictului. „Este un pas pragmatic, dar trebuie văzut în ce măsură va fi respectat pe teren”, a declarat un oficial european sub protecția anonimatului.

La Moscova, Kremlinul a confirmat discuțiile, dar a precizat că orice relaxare a sancțiunilor trebuie implementată concret pentru ca Rusia să-și respecte partea din acord. La Kiev, oficialii ucraineni au subliniat că acest armistițiu nu schimbă obiectivul final al Ucrainei de a elibera teritoriile ocupate.

Zelenski salută acordurile anunțate de Washington drept „măsuri bune”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că țara sa intenționează 'să pună în aplicare' acordurile anunțate de Casa Albă privind în special un armistițiu în Marea Neagră între Kiev și Moscova, calificându-le drept 'măsuri bune', relatează AFP.

De partea ucraineană, 'nu există încredere față de ruși', dar 'vom fi constructivi' și 'ne vom face treaba pentru a pune în aplicare acordurile reuniunii dintre Ucraina și Statele Unite', dacă Rusia va face același lucru, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă.

Ucraina, afectată de trei ani de invazia rusă, 20% din teritoriul său fiind ocupat, a confirmat marți că aprobă principiul unui armistițiu parțial cu Moscova în Marea Neagră și în ceea ce privește loviturile asupra instalațiilor energetice.

Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a cerut însă noi discuții pentru a reglementa 'detaliile' acordurilor anunțate de Washington după câteva zile de negocieri purtate separat cu ucrainenii și rușii la Riad, astfel că cei doi beligeranți par chiar să nu fie de acord cu privire la data presupusei intrări în vigoare a acordurilor.

Ucraina și Rusia au acceptat să 'asigure securitatea navigației, să elimine folosirea forței și să împiedice utilizarea navelor comerciale pentru obiective militare în Marea Neagră', precizează președinția SUA.

Negocierile detaliate asupra armistițiului energetic și asupra celui maritim care au avut loc în capitala saudită Riad luni între SUA și Rusia, de o parte, și de duminică până marți între SUA și Ucraina, de cealaltă parte, s-au încheiat inițial fără un acord.

Rusia a condiționat acceptarea unui astfel de acord de relaxarea restricțiilor impuse exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte în urma sancțiunilor instituite de Occident după invazia rusă în Ucraina, precum și de garanții că navele care se deplasează către porturile ucrainene pentru a prelua de acolo cereale nu transportă arme și muniții. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro
pixel