Prim-ministrul ucrainean exprimă optimismul că Ucraina poate iniția negocierile de aderare la UE în prima jumătate a anului 2024, în urma sprijinului așteptat din partea Consiliului European.
Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat pentru Euractiv că viitoarea aderare a țării la UE va aduce mai multe beneficii decât costuri și și-a exprimat speranța pentru aprobarea acesteia de către Consiliul European în cadrul întâlnirii lor programate în această săptămână, cu scopul de a începe negocierile de aderare în prima jumătate a acestui an.
La patru zile după invazia sa de către Rusia, Ucraina a depus cererea de aderare la UE, cu președintele Zelenski căutând admiterea imediată. Comisia Europeană a susținut cererea, cu statut de candidat recomandat la 17 iunie 2022 și acordat de Consiliul European la 23 iunie. Deschiderea negocierilor de aderare a fost decisă de către Consiliul European la 14 decembrie 2023.
"Așteptăm și sperăm să primim aprobarea din partea Consiliului European cu prima ocazie [această săptămână], și credem că putem începe negocierile de aderare în prima jumătate a acestui an" a spus Shmyhal.
Remarcile sale au urmat prezentării Comisiei Europene a proiectului cadru de negociere pentru negocierile de aderare ale Ucrainei și Moldovei către statele membre săptămâna trecută, după o decizie a liderilor UE în decembrie.
Prim-ministrul Ucrainei a exprimat speranța că partenerii europeni vor aproba cadrul de aderare fără amendamente, așa cum a propus Comisia Europeană. A menționat că, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a sugerat anul 2030 ca an țintă pentru extinderea UE, Ucraina își propune să o realizeze mai devreme, imediat după victoria sa. Shmyhal a afirmat, de asemenea, că Ucraina intenționează să-și finalizeze repede sarcinile pregătitoare, în cel mult doi ani.
Prim-ministrul Shmyhal crede că aderarea Ucrainei la UE va aduce mai multe beneficii decât costuri, subliniind punctele forte ale țării în cinci sectoare cheie: apărare, energie, agricultură, materii prime și tehnologie digitală. A evidențiat potențialul Ucrainei ca hub de apărare, cu o forță militară puternică și o industrie de drone în dezvoltare.
Shmyhal a remarcat, de asemenea, capacitatea Ucrainei de a fi un hub energetic pentru Europa, cu energie în surplus și facilități mari de stocare a gazului subteran. A subliniat rolul Ucrainei în stabilizarea pieței alimentare globale și a respins preocupările legate de concurența neloială în agricultură.
Shmyhal a propus deschiderea unor vămi comune cu țările vecine pentru un comerț mai transparent și a accentuat bogăția de materii prime și tehnologiile avansate de protecție cibernetică ale Ucrainei. A menționat, de asemenea, planuri de extindere a infrastructurii și de participare la proiectul Rail Baltica, argumentând că integrarea europeană a avut deja loc cu ucrainenii care trăiesc și lucrează în UE și a cerut formalizarea acestei integrări prin începerea procesului de aderare.
În perioada 21-22 martie, un summit al UE la Bruxelles va examina un proiect de cadru de negociere pentru aderarea Ucrainei și va evalua progresul Kievului în reformele necesare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu