Ucraina spune că e pregătită să răspundă cererilor Ungariei privind drepturile minorităților

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ucraina este încrezătoare că va ajunge la o „înțelegere politică” cu Ungaria privind drepturile minorităților etnice

Ucraina este pregătită să ajungă la un acord cu Ungaria privind îndeplinirea cerințelor UE pentru protecția drepturilor minorităților naționale, a declarat joi viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanishyna, într-o conferință de presă la Kiev, potrivit RMX.

Ea a promis că va garanta drepturile minorității etnice maghiare care trăiește în Ucraina modernă, dar a respins afirmațiile potrivit cărora maghiarii ar fi afectați în mod deosebit de agresiunea rusă în curs de desfășurare în țară.

„Minoritatea maghiară a suferit mult mai puțin decât, să zicem, minoritatea greacă din regiunea Azov”, a menționat ea.

Ministrul ucrainean a spus că Ungaria își rezervă dreptul de a bloca în mod arbitrar procesul de aderare a Ucrainei la UE, dar a declarat că nu crede că problema maghiară ar trebui să fie principalul obstacol în procesul de extindere a UE.

„Sunt încrezătoare că vom putea depăși această provocare. Sunt încrezătoare că vom găsi înțelegere politică”, a subliniat ea.

Ungaria a fost în dezacord cu Ucraina în ultimii ani, în principal din cauza erodării drepturilor pentru minoritatea sa etnică maghiară care numără aproximativ 100.000 de persoane și sunt concentrate în principal în regiunea Transcarpatia. Pe lângă amenințările naționaliste la adresa maghiarilor, au existat și rapoarte conform cărora Ucraina recrutează etnicii maghiari peste raportul lor în populația totală.

Stefanishyna a menționat că este în desfășurare un dialog cu UE privind modul în care Ucraina se pregătește să îmbunătățească protecția comunității maghiare din Ucraina. Delegația ucraineană a prezentat Ungariei o foaie de parcurs detaliată în septembrie, care a inclus atât pași practici, cum ar fi furnizarea de manuale pentru copiii vorbitori de limba maghiară, cât și planuri pentru modificări legislative.

Întrebat dacă Ucraina are „linii roșii” pentru modificări legislative, viceprim-ministrul a spus că aceste amendamente „nu trebuie să afecteze în niciun fel cunoașterea limbii ucrainene”.

CITEȘTE ȘI       -      Românii din Ucraina reclamă că nimic nu s-a schimbat după întâlnirile lui Ciolacu și Iohannis cu Zelenski. Se tipăresc în continuare manuale în așa-zisa „limbă moldovenească“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel