Ucraina are 'dovezi' ale utilizării de către forţele ruse a bombelor cu submuniţii, arme interzise de convenţiile internaţionale, în două regiuni din sudul teritoriului său, a asigurat luni procurorul general ucrainean Irina Venediktova, informează France Presse.
Întrebată în timpul unei conferinţe de presă despre posibila utilizare a unor astfel de arme pentru a bombarda Kievul, dna Venediktova a răspuns că ea 'nu are dovezi concrete' cu privire la utilizarea lor în capitală şi că 'investigaţii' sunt în curs.
'Dar (...) avem dovezi ale folosirii bombelor cu submuniţii în regiunea Odesa (mare port ucrainean la Marea Neagră) şi în regiunea Herson', oraş pe care a pus mâna armata rusă, a adăugat ea.
'Vedem, mai ales datorită muncii voastre, a dumneavoastră jurnaliştilor, că sunt folosite şi alte arme interzise. Dar, în ceea ce mă priveşte, nu pot să menţionez decât cazurile în care am dovezi în mod foarte concret. Când am de exemplu (...) fragmente (din aceste dispozitive) sau o analiză a terenului', a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.
ONG-uri internaţionale precum Amnesty International şi Human Rights Watch au susţinut că au strâns dovezi ale utilizării bombelor cu submuniţii în zone în care se află civili în Ucraina.
Aceste arme pot conţine câteva zeci de mini-bombe care se dispersează pe o suprafaţă întinsă dar nu toate explodează, transformându-se în mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide şi mutila chiar şi la mult timp după conflict.
Guvernul ucrainean a estimat luni la peste 500 de miliarde de euro pierderile provocate de războiul cu Rusia, a anunţat luni pe Facebook ministrul economiei din Ucraina, Iulia Sviridenko, relatează AFP.
Ministrul a evaluat la 564,9 miliarde de dolari (515,8 de miliarde de euro la cursul actual - n.r.) "impactul direct al distrugerilor" de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, la care se adaugă "efectele indirecte ale luptelor" asupra economiei, legate în special de explozia şomajului, puternica diminuare a consumului gospodăriilor sau de scăderea încasărilor statului.
Însă la nivelul infrastructurilor pierderile sunt cele mai importante, cu "aproape 8.000 de kilometri de drumuri avariate sau distruse", precum şi "zeci de gări, de aeroporturi", în valoare de 108,5 miliarde de euro, a spus Iulia Sviridenko.
Zece milioane de metri pătraţi locuibili şi 200.000 de maşini au fost distruse în mai mult de o lună, a adăugat ea.
Iulia Sviridenko, care deţine şi funcţia de vicepremier, a estimat de altfel la 102 miliarde de euro scăderea PIB-ului în 2022, respectiv o contracţie estimată de peste 55% a economiei în comparaţie cu 2021.
Bugetul statului ucrainean riscă să fie amputat cu 43,8 miliarde de euro, potrivit ministrului economiei, respectiv o scădere de aproape 90% faţă de bugetul anual prevăzut.
"În fiecare zi cifrele se schimbă şi, din nefericire, cresc", a postat Iulia Sviridenko pe pagina ei de Facebook.
"Astfel, Ucraina (...) va cere de la agresor o compensaţie financiară", a adăugat ea, "fie prin decizii ale justiţiei, fie transferând direct statului bunurile ruseşti îngheţate în Ucraina".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News