Află mai multe detalii despre racheta Zircon pe care Rusia a folosit-o, după cum susține Ucraina.
Ucraina afirmă că dispune de dovezi care atestă faptul că Rusia a lansat o rachetă hipersonică avansată, considerată de experți aproape imposibil de doborât, pentru prima dată în războiul de aproape doi ani.
Institutul de cercetare științifică de expertiză criminalistică de la Kiev, administrat de Guvern, a declarat într-o postare pe Telegram că resturile recuperate după un atac din 7 februarie asupra capitalei ucrainene indică utilizarea unei rachete de croazieră hipersonice Zircon de către armata rusă.
”Marcajele de pe piese și fragmente, identificarea componentelor și a pieselor și caracteristicile tipului de armă relevant” indică prima utilizare a rachetei Zircon în luptă, a precizat institutul, care face parte din Ministerul ucrainean al Justiției.
Postarea de pe Telegram a fost însoțită de o înregistrare video care arată zeci de resturi despre care se crede că provin de la noua rachetă.
Autoritățile ucrainene au raportat că patru persoane au fost ucise și alte 38 rănite la Kiev în timpul atacurilor din 7 februarie, dar nicio victimă nu a fost atribuită direct presupusei rachete Zircon. De asemenea, nu a fost menționată nici platforma de lansare a rachetei, deși rapoartele anterioare din presa de stat rusă spun că aceasta a fost lansată de pe o navă de război.
Experții spun că racheta Zircon, dacă se ridică la nivelul a ceea ce spune Guvernul rus despre el, este o armă formidabilă.
Viteza sa hipersonică o face invulnerabilă chiar și la cele mai bune sisteme de apărare antirachetă occidentale, cum ar fi Patriot, potrivit Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA), cu sediul în Statele Unite.
Alianța spune că viteza sa a fost estimată la Mach 8, adică aproape 9.900 de kilometri pe oră.
”Dacă aceste informații sunt corecte, racheta Zircon ar fi cea mai rapidă din lume, ceea ce o face aproape imposibil de apărat doar datorită vitezei sale”, afirmă alianța pe site-ul ei.
De asemenea, site-ul indică norul de plasmă al rachetei ca fiind o altă caracteristică ”valoroasă”.
”În timpul zborului, racheta este complet acoperită de un nor de plasmă care absoarbe orice raze de frecvențe radio și face racheta invizibilă pentru radare. Acest lucru permite rachetei să rămână nedetectată în drumul său spre țintă”, se arată în comunicat.
În plus, MDAA precizează că Zircon este ”o rachetă de croazieră hipersonică anti-navă manevrabilă” cu o rază de acțiune undeva între 500 și 1.000 de kilometri.
Când fregata Amiral Gorshkov a marinei ruse a plecat într-o misiune de luptă în ianuarie anul trecut, liderul Vladimir Putin s-a lăudat cu rachetele Zircon pe care le avea la bordul navei.
”Nu are analogii în nicio țară din lume”, a spus Putin, potrivit unui raport al agenției media de stat TASS. ”Sunt sigur că astfel de arme puternice vor proteja în mod fiabil Rusia de potențiale amenințări externe și vor contribui la asigurarea intereselor naționale ale țării noastre”, a adăugat el, conform CNN.
În cazul în care Rusia a introdus noua armă în conflict, aceasta ar putea însemna probleme pentru o apărare aeriană ucraineană care se străduiește deja să respingă atacurile aeriene ale Moscovei.
Deși apărarea antiaeriană a doborât rachete Iskander în trecut, se crede că Ucraina nu a reușit să intercepteze nici măcar o singură rachetă Kh-22 în aproape doi ani de război. Vorbind în decembrie, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, a declarat că Rusia a tras aproape 300 de rachete Kh-22 până acum în război.
Apărarea aeriană a Ucrainei a avut ceva succes în timpul atacului din 7 februarie, doborând 26 din cele 29 de rachete de croazieră de tip Kh-101, Kh-555 și Kh-55, toate cele trei rachete de croazieră Kalibr și 15 din cele 20 de drone Shahed lansate de Rusia, dar acestea sunt mai puțin avansate decât racheta Zircon.
În ciuda acestui fapt, analiștii avertizează să nu exagerăm impactul pe care utilizarea rachetei Zircon l-ar putea avea asupra războiului în ansamblu, deoarece este o tehnologie nouă și costisitoare.
Un aspect esențial ”este capacitatea Rusiei de a produce și de a pune în practică o capacitate precum racheta Zircon la scară largă, mai ales că programul va concura pentru resurse financiare și de altă natură cu priorități precum reconstrucția forțelor terestre rusești”, a scris anul trecut Sidharth Kaushal, cercetător la Royal United Services Institute din Londra, după ce nava Amiral Gorshkov ar fi fost desfășurată cu rachete Zircon la bord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu