Kremlinul a reacționat, după ce Comisia Europeană s-a pronunțat favorabil pentru acordarea statului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.
Kremlinul a reacţionat cu prudenţă la pasul făcut de Ucraina spre aderarea la Uniunea Europeană după ce Comisia Europeană a recomandat ca ţara să primească statutul de candidată, relatează dpa.
"Au loc mai multe transformări, pe care bineînţeles le urmărim foarte îndeaproape", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse Interfax.
El a spus că Moscova este conştientă de "întărirea componentei de apărare a Uniunii Europene".
Moscova a acuzat în trecut UE că se transformă dintr-o alianţă economică într-o "actor militant agresiv".
Vineri, după ce executivul UE a anunţat că recomandă ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată, Volodimir Zelenski a spus că acest lucru va ajuta Kievul să învingă Rusia.
"Este primul pas pe calea către aderare la UE care va aduce cu siguranţă victoria noastră mai aproape. Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru UE pentru o decizie istorică", a postat Zelenski pe Twitter.
De asemenea, a mai precizat el, se aşteaptă ca liderii UE să aprobe propunerea la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare, scrie Agerpres.
Un discurs al președintelui Vladimir Putin a fost amânat cu o oră din cauza unui atac cibernetic, au anunțat reprezentanții Kremlinului, potrivit Sky News.
Incidentul a avut loc înainte ca liderul Rusiei să se adreseze Forumului Economic de la Sankt Petersburg. Discursul a fost amânat cu o oră din cauza acestuia.
Evenimentul a fost afectat de un atac de tip „denial of service", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial of Service) au loc atunci când site-urile web sunt inundate cu un trafic prea mare în încercarea de a le face indisponibile.
Hackerii folosesc o „rețea zombie" sau botnet, o colecție de computere compromise, pentru a lovi site-urile sau serverele cu mai multe date decât pot gestiona, scrie Mediafax.
Președintele rus Vladimir Putin compară politica sa cu cea a țarului Petru cel Mare.
Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat politica sa cu cea a ţarului Petru cel Mare atunci când acesta a luptat contra Suediei, în Marele Război al Nordului, invadând o parte a acesteia, precum şi ceea ce sunt astăzi Finlanda, o parte din Estonia şi Letonia, transmite AFP.
'Tocmai am vizitat o expoziţie dedicată celei de-a 350-a aniversări a lui Petru cel Mare. Este uimitor, dar aproape nimic nu s-a schimbat. (...) Petru cel Mare a purtat Războiul Nordului vreme de 21 ani. Există impresia că, luptând cu Suedia, a cucerit ceva. Nu a cucerit nimic, a recuperat. Nu cucerea nimic, recupera', a afirmat Putin, într-o întâlnire cu tineri antreprenori la Moscova.
'Atunci când a întemeiat noua capitală (Sankt Petersburg, n.red.), nicio ţară din Europa nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. (...) El recupera şi întărea' ţara, a mai spus preşedintele rus.
'Din câte se pare, ne revine şi nouă să luăm înapoi şi să întărim', a adăugat el, părând să facă aluzie la ofensiva rusă în Ucraina.
'Da, au existat epoci în istoria ţării noastre când am fost obligaţi să ne retragem, dar numai pentru a ne recupera forţele şi a merge înainte', a mai afirmat Putin.
Înfrângerea Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721) avea să facă din Rusia principala putere în Marea Baltică şi un actor important pe scena europeană.
Rusia îl sărbătoreşte joi pe ţarul Petru cel Mare, care a încercat să apropie imperiul de Europa, un ecou al trecutului care contrastează cu prezentul, în plină ruptură între Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse din Ucraina.
Pentru a marca 350 ani de la naşterea celui care a condus Rusia mai întâi ca ţar, apoi ca împărat din 1682 până la moartea sa în 1725, preşedintele Vladimir Putin a vizitat joi, la Moscova, o expoziţie consacrată lui Petru I. Vezi articolul inițial aici!
Ministerul Afacerilor Externe de la Taipei îl critică pe Vladimir Putin pentru că a spus că Taiwanul este „treaba internă” a Chinei.
Ministerul Afacerilor Externe (MOFA) din Taiwan l-a criticat joi pe președintele rus Vladimir Putin pentru că a descris Taiwanul drept una dintre „treburile interne” ale Chinei, într-un apel telefonic cu liderul chinez Xi Jinping (習近平).
Putin l-a sunat pe Xi pentru a-l felicita cu ocazia împlinirii vârstei de 69 de ani. Potrivit unui raport al companiei de stat chineze Xinhua, publicat miercuri (15 iunie), Putin a declarat că Rusia „se opune oricărei forțe care să interfereze în afacerile interne ale Chinei, folosind așa-zisele probleme referitoare la Xinjiang, Hong Kong și Taiwan, printre altele, drept scuză."
Ca răspuns, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe (MOFA), Joanne Ou (歐江安), a declarat la o conferință de presă de joi (16 iunie) că remarca lui Putin despre Taiwan a fost „falsă” și „a subminat suveranitatea Republicii China”. Ou a reiterat că Taiwanul și China nu sunt subordonate una alteia și a subliniat că „Republica Populară Chineză nu a condus niciodată Taiwanul, nici măcar pentru o zi”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci