Ucraina testează cu succes prima sa rachetă balistică

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ucraina și-a testat prima rachetă balistică, iar rezultatul a fost „pozitiv”, a declarat, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Această evoluție vine la doar trei zile după ce Ucraina a anunțat că a lansat cu succes primul său drone-rachetă, numit Palyanytsia. Președintele Ucrainei nu oferă detalii despre test, dar afirmă că rezultatul a fost „pozitiv”, potrivit Politico.

„Ce alte dezvoltări există în Ucraina? Am crezut că este prea devreme să vorbesc despre asta, dar... A avut loc un test pozitiv al primei rachete balistice ucrainene. Felicit complexul nostru de producție militară pentru acest lucru”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, marți.

Deși a spus că nu poate oferi mai multe detalii în acest moment, a împărtășit vestea „pentru ca societatea ucraineană să știe și să aprecieze producătorii de apărare autohtoni care lucrează 24/7.”

Deși producția militară internă a Ucrainei a făcut progrese semnificative de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022, Kievul continuă să se bazeze puternic pe pachetele de ajutor militar occidental. Acest lucru se datorează în parte lipsei de fonduri necesare pentru producția internă pe scară largă, a spus Zelenski.

În aprilie, Ucraina a lansat inițiativa „ZBROYARI”, care are ca scop atragerea de finanțare occidentală pentru producția internă de apărare. Țările occidentale nu finanțează în mod direct forțele armate ale Kievului, ci asistă cu pachete de ajutor militar și antrenamente. Cu toate acestea, mai multe țări, inclusiv Țările de Jos, Danemarca și Canada, au oferit fonduri pentru producătorii de apărare din Ucraina pentru a fabrica arme pentru trupele ucrainene.

Planul secret al lui Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marți că, în cele din urmă, războiul cu Rusia se va încheia prin negocieri, însă a subliniat că Ucraina trebuie să se afle într-o poziție de forță înainte de a intra în discuții.

În conferința de presă, Zelenski a evidențiat că ofensiva de trei săptămâni a Ucrainei în regiunea Kursk, din Rusia, face parte din această strategie, dar a precizat că planul cuprinde și alte măsuri pe plan economic și diplomatic.

„Elementul central al acestui plan este să forțăm Rusia să încheie războiul. Și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să fie realizat în mod corect pentru Ucraina”, a declarat Zelenski în fața jurnaliștilor la Kiev, referindu-se la conflictul declanșat de invazia Rusiei în februarie 2022.

Deși nu a oferit detalii suplimentare despre pașii următori, Zelenski a menționat că intenționează să discute planul cu vicepreședintele democrat Kamala Harris și, posibil, cu republicanul Donald Trump, ambii candidați la alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Zelenski a fost ferm în opinia că Rusia dorește să dicteze condițiile Ucrainei în orice înțelegere privind războiul, ceea ce Kievul consideră inacceptabil. Putin a afirmat că orice acord trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităților de pe teren”, ceea ce ar lăsa Rusia în posesia unor porțiuni substanțiale din patru regiuni ucrainene, precum și a Crimeei. Acum, Ucraina afirmă că are sub control mai mult de 1.200 de kilometri pătrați din regiunea Kursk a Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel