Ucraina, cu un pas spre NATO. Declaraţia finală a summitului arată că liderii aliaţi sunt de acord

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (WiR_Pixs)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay (WiR_Pixs)

Liderii statelor aliate au adoptat declarația finală a summitului NATO, subliniind că drumul Ucrainei către aderarea la Alianță este „ireversibil”, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul unei conferințe de presă, Stoltenberg a afirmat că această declarație arată clar dedicarea NATO pentru integrarea Ucrainei.

„Este un mesaj puternic din partea aliaților NATO că vrem cu adevărat ca Ucraina să adere și că lucrăm împreună pentru a face acest lucru să se întâmple”, a declarat Jens Stoltenberg.

Declarația finală anunță, de asemenea, înființarea Misiunii de Asistență pentru Securitate și Instruire pentru Ucraina (NSATU), care va coordona furnizarea de echipament militar și instruire pentru Ucraina din partea țărilor aliate și partenere. „NSATU nu va face, conform legii internaționale, ca NATO să fie parte a conflictului. Va susține transformarea apărării Ucrainei și a forțelor sale de securitate, permițând continuarea integrării lor cu NATO”, se specifică în text.

În plus, aliații intenționează să aloce o finanțare minimă de bază de 40 de miliarde de euro anul viitor și să asigure niveluri sustenabile de asistență de securitate pentru ca Ucraina să învingă în conflictul în care este implicată.

Declarația finală salută și decizia secretarului general de a numi un reprezentant senior al NATO în Ucraina. „Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina a devenit tot mai interoperabilă și integrată politic cu Alianța. Salutăm progresul concret pe care Ucraina l-a făcut de la summitul de la Vilnius asupra reformelor democratice, economice și de securitate necesare. În timp ce Ucraina continuă această muncă vitală, vom continua să o sprijinim pe drumul său ireversibil către integrarea deplină euroatlantică, care include calitatea de membru NATO”, se mai menționează în declarația finală.

Liderii de stat și de guvern au reafirmat că vor fi în poziția de a invita Ucraina să adere la Alianță atunci când toate condițiile vor fi îndeplinite. „Deciziile summitului luate de NATO și de Consiliul NATO-Ucraina, combinate cu activitatea în desfășurare a aliaților, reprezintă o punte către aderarea Ucrainei la NATO”, au concluzionat aceștia.

Stoltenberg, decorat de Biden cu cea mai înaltă distincţie a SUA

Joe Biden l-a decorat pe Jens Stoltenberg cu cea mai înaltă distincţie a SUA la ceremonia de marcare a 75 de ani de NATO.

Președintele american Joe Biden l-a decorat marți seară pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu cea mai înaltă distincție a SUA, Medalia Prezidențială pentru Libertate. Evenimentul a avut loc în cadrul ceremoniei de marcare a 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, desfășurată la Andrew Mellon Auditorium.

În discursul său plin de forță, Joe Biden a apărat realizările de politică externă ale președinției sale și a reiterat sprijinul neclintit pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. "Vladimir (Putin) vrea, nici mai mult nici mai puțin decât subjugarea totală a Ucrainei... și să șteargă Ucraina de pe hartă," a declarat Biden. "Ucraina poate și îl va opri pe Putin," a adăugat el, subliniind importanța sprijinului colectiv al aliaților.

Președintele american a anunțat că SUA, Germania, România și Olanda au furnizat Ucrainei sisteme Patriot suplimentare pentru apărare, un fapt confirmat ulterior de Casa Albă printr-o declarație comună semnată de liderii din cele patru țări, alături de Italia, care a donat un sistem suplimentar, și Ucraina.

Joe Biden i-a strâns mâna lui Jens Stoltenberg și i-a mulțumit pentru dedicarea și competența demonstrate în exercitarea atribuțiilor sale pe parcursul ultimilor zece ani, evidențiind și faptul că Stoltenberg și-a pus planurile în așteptare după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În semn de recunoaștere pentru contribuțiile sale deosebite, Biden i-a decernat lui Stoltenberg Medalia Prezidențială pentru Libertate.

La ceremonie au participat liderii celor 32 de țări aliate, care și-au reafirmat angajamentul pentru securitatea și stabilitatea internațională, subliniind unitatea și solidaritatea NATO în fața provocărilor globale, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel