Ministerul de Externe al Ucrainei a îndemnat la vigilență și fermitate în contactele pe care Occidentul le are cu Federația Rusă.
Autorităţile ucrainene au îndemnat sâmbătă Occidentul să dea dovadă de "vigilenţă şi fermitate" în negocierile lor cu Rusia, acuzată că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, informează AFP.
Rusia dezminte orice plan în acest sens şi cere garanţii pentru securitatea sa, printre care respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO, ceea ce SUA au refuzat săptămâna aceasta să facă într-o scrisoare scrisă adresată Moscovei, calea diplomatică rămânând cu toate acestea deschisă.
În timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a subliniat "importanţa de a fi vigilent şi ferm în contactele cu Rusia", potrivit unui comunicat al ministerului său. Kuleba a îndemnat la "promovarea unei reglementări politice şi diplomatice" în criza ruso-occidentală în jurul Ucrainei, în timp ce tensiunile se află într-un punct culminant.
Potrivit Kievului, cei doi miniştri au subliniat importanţa "abţinerii de la măsuri susceptibile să alimenteze anxietatea" în societatea ucraineană şi "să compromită stabilitatea financiară" a acestei foste republici sovietice, una dintre cele mai sărace din Europa.
De asemenea, Kuleba i-a mulţumit Franţei că nu a evacuat familiile diplomaţilor săi din Ucraina, spre deosebire de mai multe alte ţări, printre care SUA, o decizie care a fost criticată de Kiev ca fiind prematură.
Jean-Yves Le Drian urmează să se deplasează în Ucraina, alături de omoloaga sa germană Annalena Baerbock, în perioada 7-8 februarie. Ei se vor deplasa inclusiv pe linia frontului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, potrivit Kievului, potrivit Agerpres.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri ţările occidentale să nu semene "panică" în faţa întăririi trupelor ruse la frontieră (citește AICI).
Membrii Uniunii Europene sunt împărțiți cu privire la amploarea sancțiunilor care ar putea fi impuse Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.
„Toate statele membre UE sunt de acord că Ucraina trebuie să-și mențină suveranitatea”, a subliniat el. „Dezacordurile privesc amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asistența militară acordată Ucrainei, care ar trebui să fie agreate de UE sau NATO”, a precizat el.
„Nu mă aștept ca Germania să se implice în conflict, deoarece este decizia noului guvern, dar dacă refuză să asiste Ucraina, le voi cere să o spună cu voce tare”, a subliniat Morawiecki. „Declarațiile evazive precum „nu vom trimite arme în Ucraina pentru că este o zonă de conflict” nu indică o politică serioasă în circumstanțele actuale”, a adăugat el (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu