Ucraina va ajuta Europa ''să reziste presiunii energetice ruse''. Zelenski: "Vom creşte exporturile noastre”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să "reziste presiunii energetice" a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

"Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană", a declarat Volodimir Zelensky în discursul său zilnic.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

Kievul şi europenii acuză Moscova ca foloseşte gazul ca armă economică şi politică.

"În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european", a subliniat preşedintele ucrainean.

"Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei", a continuat el.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a comentat distrugerea parţială a podului Antonovski din regiunea de sud Herson, ocupată de ruşi şi pe care armata de la Kiev încearcă să o elibereze.

"Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi", a declarat el, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru "a face ţăndări" planurile inamicului, notează Agerpres.

Zelenski cere Europei să "riposteze" la "războiul gazului" întărind sancţiunile contra Rusiei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Europei să "riposteze" la "războiul gazului" dus de Rusia întărind sancţiunile europene contra Moscovei.

"Astăzi am auzit noi ameninţări faţă de Europa privind gazele. În ciuda concesiei privind turbina pentru Nord Stream, Rusia nu va relua aprovizionarea cu gaz a ţărilor europene, aşa cum este obligată prin contract", a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic comentând anunţul Gazprom privind o nouă tăiere drastică a livrărilor de gaz pentru Europa.

Se referea la poziţia Rusiei care a redus deja de două ori volumul livrărilor sale în iunie, spunând că gazoductul nu poate funcţiona normal fără o turbină care era în reparaţie în Canada şi care nu s-a întors în Rusia din cauza sancţiunilor impuse de occidentali.

De atunci, Germania şi Canada s-au înţeles să readucă echipamentul în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată. "Este un război al gazelor deschis pe care Rusia îl duce contra Europei unite. Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi - de foame din cauza blocării porturilor, de frig iarna şi de sărăcie... sau din cauza ocupaţiei. Sunt doar forme diferite de teroare", a lansat preşedintele ucrainean.

"De aceea trebuie să ripostaţi. Nu vă gândiţi la felul în care să readuceţi turbina, ci întăriţi sancţiunile", a concluzionat el.

Occidentalii acuză Moscova că se foloseşte de arma energetică drept represalii pentru sancţiunile adoptate după ofensiva contra Ucrainei. Gazoductul Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică este strategic pentru aprovizionarea cu gaz a europenilor foarte dependenţi de resursele energetice ruseşti, scrie Le Figaro, citat de Rador.

Dmitri Peskov avertizează: Moscova va lua măsuri de represalii dacă rușilor li se refuză accesul la viza Schengen

Pe 26 iulie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate fi exclusă perspectiva ca rușilor să li se interzică accesul la vizele Schengen.

În același context, el și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la asta. Peskov a declarat reporterilor: ”Nu putem exclude unele acțiuni de o asemenea natură emoțională care nu se vor încadra în înțelegerea judecății sănătoase. În acest sens, este cu adevărat imposibil să excludem un astfel de pericol, ar fi foarte rău și, firește, ar presupune diverse represalii din partea Moscovei”.

El a continuat spunând: ”Totuși, aș dori să sper la ce e mai bun, cel puțin pentru o mică parte din păstrarea gândirii sobre a adversarilor noștri. Să nu uităm totuși că în situații de o semnificație deosebită, cum ar fi povestea Tranzit Kaliningrad, niște vlăstaruri de bun simț sparg vălul unei asemenea stări de inconștient emoțional.”

Potrivit lui Peskov, națiunile occidentale concurează în urmărirea diferitelor măsuri anti-ruse și neprietenoase.

Peskov a mai remarcat că Occidentul se apropie de finalul inventarului lor de măsuri capabile să pună presiune asupra Rusiei, potrivit Republik World.

El a spus: ”Vedem că ei rămân fără arsenal de măsuri care, după cum cred ei, sunt capabile să pună presiune asupra noastră și să ne oblige să ne schimbăm poziția și decizii din ce în ce mai iraționale, nerezonabile, greu de explicat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel