Consiliul UE a aprobat o legislație care permite Ucrainei să obțină toate profiturile generate de capitalul rusesc imobilizat, care stagnează, în sumă de până la 2,5–3 miliarde de euro anual. Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene a adoptat un set de acte legale care direcționează toate veniturile extraordinare generate de activele ruse sancționate în UE către ajutorarea Ucrainei.
Conform declarației de după întâlnirea de astăzi a Consiliului, 90% din profituri vor finanța aprovizionarea militară, modernizarea și reconstrucția industriei de apărare a Ucrainei, iar 10% vor merge către reconstrucția umanitară a Ucrainei, notează CE.
Legea UE începe să calculeze profitul net începând cu 15 februarie 2024, ceea ce înseamnă extraordinarele câștiguri din primii doi ani de război rămân necontorizate. Cu toate acestea, suma este considerabilă: Kievul poate deja să se aștepte la până la 3 miliarde de euro injectate în mașina sa militară anul acesta, conform lui Jan Lipavský, ministrul Afacerilor Externe care reprezintă Republica Cehă la Consiliu.
În mod mai specific, 90% din profituri vor merge către Facilitatea Europeană pentru Pace. Deși articolele particulare planificate să fie procurate cu aceste fonduri nu sunt menționate și probabil încă trebuie să fie decise, anterior, în cadrul acestui program, UE (și Norvegia ca stat non-UE) au asigurat aprovizionarea vitală cu muniție de calibrul 155 mm și rachete de apărare antiaeriană, precum și instruirea în străinătate pentru personalul Forțelor Armate Ucrainene, și altele.
Cu scopul unei comparații: din februarie 2022 până în prezent, țările europene au furnizat peste 33 miliarde de euro, o treime din aceasta provenind din acest fond comun și restul fiind furnizat bilateral între Ucraina și statele membre. Dar nu este vorba doar despre cadouri. Aproximativ 0,5 miliarde din acești bani au mers către intensificarea producției de muniție în Uniunea Europeană însăși, astfel încât producătorii locali să poată investi mai mult în extinderea capacităților lor.
"Motorul de bani" care alimentează acest mecanism nou înființat sunt profiturile nete neașteptate din activele Băncii Centrale ruse. Media Suspilne estimează că există aproximativ 260 de miliarde de euro din activele acestei bănci la nivel mondial, ⅔ din acești bani fiind în UE.
Pe lângă Uniunea Europeană, se discută despre utilizarea activelor rusești pentru a ajuta Ucraina în războiul său împotriva Rusiei și în Statele Unite, deși încă există incertitudine cu privire la modul în care va fi implementată. O modalitate este confiscarea banilor, iar alta este introducerea unui mecanism legislativ similar cu cel aprobat recent de UE, în care capitalul suveran rămâne intact, iar doar profiturile pe care le generează sunt utilizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News