Jens Stoltenberg, șeful NATO, a anunțat acordul privind trimiterea sistemelor de apărare antiaeriană pentru Kiev.
UPDATE: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după anunțul făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, legat de suplimentarea sistemelor de apărare antiaeriană și cere alianței nord-atlantice să demonstreze că este ”aliatul” Ucrainei în războiul cu Rusia, informează AFP; scrie Agerpres.
Discursul lui Zelenski, prin videoconferință, în fața NATO a avut loc cu o zi înainte de un vot-cheie al Congresului american asupra unei anvelope de ajutor de 61 de miliarde de dolari, așteptat de Ucraina de luni de zile.
Președintele rus Vladimir ”Putin trebuie readus pe pământ și cerul nostru trebuie să redevină sigur”, a declarat Zelenski, ale cărui declarații au fost raportate de biroul său de presă.
”Iar aceasta depinde pe deplin de alegerea voastră. Alegerea de a determina dacă suntem cu adevărat aliați”, a spus Zelenski.
Pe teren, Ucraina se confruntă cu penurii de muniții și dificultăți în a-și apăra toate orașele și infrastructurile energetice, vizate în mod regulat de armata rusă de mai multe săptămâni.
Ucraina le cere, fără încetare, partenerilor săi mai multe muniții și sisteme de apărare antiaeriană pentru a contracara aceste atacuri ruse, în timp ce divizările din Europa și mai ales la Washington au încetinit livrările în domeniul militar.
”Anul acesta, nu mai putem aștepta să fie luate decizii. Vă cer să luați în considerare cererile noastre cât mai curând posibil”, a declarat Zelenski pe un ton presant.
Votul din Congresul american prevăzut să aibă loc sâmbătă este ”de o importanță vitală” pentru Ucraina, a subliniat Zelenski.
Președintele ucrainean a cerut, între altele, șapte sisteme antiaeriene moderne Patriot suplimentare, ”o cifră minimă”, potrivit lui, și a criticat lentoarea livrărilor de obuze. ”Ele trebuie în sfârșit să ajungă pe front”, a spus Volodimir Zelenski.
Știre inițială
Jens Stoltenberg, secretarul general al al Alianței Nord-Atlantice, a anunțat că statele membre ale NATO au ajuns la un acord legat de trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentară în Ucraina, între care și baterii de rachete Patriot, transmit AFP și Reuters, scrie Agerpres.
”NATO a verificat capacitățile existente în sânul Alianței și există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aștept așadar în curând la noi anunțuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenție prin videoconferință și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
NATO is currently working on providing air defense systems, including Patriot, SAMP/T, NASAMS, AMRAAM, RST systems to Ukraine - Jens Stoltenberg, NATO Secretary General.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) April 19, 2024
According to him, at the NATO-Ukraine Council meeting, several NATO allies ”made concrete commitments,” which… pic.twitter.com/dSGTWgVMU4
”În plus față de Patriot, există alte arme pe care aliații le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T și mulți alții, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziționa pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în fața presei la Bruxelles.
Reamintim că săptămâna trecută, Germania a promis să livreze Ucrainei o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale. SUA are cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forțelor lor armate, în timp ce în Europa, țări precum Spania și Grecia dețin baterii Patriot.
Astfel, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din țările G7 desfășurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o ”nevoie urgentă și importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.
”Sunt încurajat de angajamentul și hotărârea aliaților NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanților a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistență pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.
Potrivit secretarului general al NATO, ”este de o importanță vitală ca membrii Alianței să-și mențină și consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situația din teren este ”dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra orașelor și infrastructurii energetice ucrainene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News