Ucraina insistă să fie acceptată în NATO, solicitând acest lucru insisten comunității internaționale, care pare să facă mai mult un apel la calm.
La finalul anului trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat din nou frustrarea faţă de reticenţa NATO şi a Uniunii Europene, precaute faţă de presiunea Kievului care cere aderarea pe fondul unei crize cu Federația Rusă.
Comunitatea internațională nu dorește ca Ucraina să „ardă etapele” iar procesul de aderare este unul extrem de complet. O piedică în momentul actual nu e doar războiul din estul Ucrainei, ci și programul amplu de reforme pe care Ucraina trebuie să se angajeze să îl urmeze.
Și totuși, pentru aderarea ipotetică a Ucrainei ar fi nevoie de acordul tuturor statelor membre. Iar analistul H.D. Hartmann precizează că în acest moment cel puțin trei state se vor opune acestui lucru.
Desigur, printre ele se află și Ungaria, stat care are un conflict îndelungat diplomatic cu Kievul pe problema drepturilor minorităților.
„Există reforme fundamentale care trebuie parcurse așa cum le-am parcurs noi. Ucraina nu poate intra în UE și NATO, fără ca aceste etape, unele foarte dureroase, să fie duse la capăt. Nu se poate ca un stat în numele pericolului rusesc să sară aceste etape. Eu sunt mândru că România e în UE nu pentru că nu era din punct de vedere istoric, ci pentru că a scrâșnit din dinți și a supraviețuit acestor reforme uluitoare pe care le-a făcut. Cu bune și rele.
(...)
Sunt cel puțin trei state NATO care vor utiliza dreptul de veto pentru a bloca aderarea Ucrainei. E Ungaria, Italia și probabil va fi ori Franța sau Germania, care vor avea o poziție mai nuanțată. Ucraina nu are nicio șansă să intre în NATO în acest moment”, a conchis H.D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News