Ucraina vrea să transporte cerealele prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Rușii ar putea bombarda infrastructura portuară

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Anunțul a fost făcut de către ambasadorul ucrainean în Turcia. 

Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat că Ucraina ia în calcul posibilitatea de a transporta alimente în cadrul ”iniţiativei cerealelor” prin apele teritoriale ale României şi ale Bulgariei, după ce Rusia s-a retras din acord care garanta siguranţa navigaţiei. Având în vedere acest lucru, notează RBC, ocupanţii ruşi pot recurge la bombardarea infrastructurii portuare.

Bodnar a explicat că, probabil, ruşii nu vor recurge chiar la toate ameninţările anunţate, însă ameninţarea rămâne, iar acest lucru afectează companiile de transport maritim, precum şi asigurările. Totodată, ambasadorul a declarat că Ucraina a creat un fond pentru garantarea acestor riscuri, însă există anumite condiţii.

"Avem şi posibilitatea de a atrage nave şi companii. Din punctul nostru de vedere, acest lucru se poate realiza chiar şi fără a folosi această rută, care a fost deja agreată, ci prin apele teritoriale ale României şi ale Bulgariei. Aceasta, de asemenea, este o posibilă opţiune, pentru a minimiza riscurile" - a precizat diplomatul.

Totodată, Vasil Bodnar a subliniat că trebuie să existe o responsabilitate a comunităţii internaţionale, acest lucru fiind necesar, pe de o parte, pentru a ajuta Ucraina să implementeze un astfel de scenariu şi, pe de altă parte, pentru a exercita presiune asupra Rusiei în vederea prevenii unor noi atacuri.

Amintim că, în 17 iulie, Rusia a anunţat că se retrage din acordul care permitea exportul maritim de cereale ucrainene, Kremlinul afirmând că "nu sunt îndeplinite condiţiile". RBC aminteşte, însă, că Federaţia Rusă a blocat mai multe luni funcţionarea stabilă a aşa-numitului cordidor al cerealelor. Ruşii blocau procedurile de inspectare a navelor şi au tras de mai multe ori asupra terminalelor de cereale din porturile aflate în regiunea Odesa. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat ca Turcia şi ONU să continue "iniţiativa cerealelor" într-un format trilateral. ONU a anunţat că analizează deja o "gamă de idei" pentru exporturile de alimente ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel