Washingtonul a descris drept o manevră ''cinică'' anunţul evacuării către Rusia a civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.
Washingtonul a descris drept o manevră cinică anunţul evacuării către Rusia a civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, acţiune în care Statele Unite văd pregătiri ale unei ofensive militare a Rusiei, transmite AFP, citat de Agerpres.
Este cinic şi crud să foloseşti fiinţe umane ca pioni pentru deturnarea atenţiei lumii de la faptul că Rusia îşi consolidează trupele în vederea unui atac, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen.
Aceste anunţuri constituie noi tentative de a masca, prin minciuni şi dezinformare, faptul că Rusia este agresorul în acest conflict, a mai comentat acesta.
Liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk, cele două provincii din Donbas, au anunţat mai devreme începerea evacuării populaţiei civile către Rusia, de teama unei invazii a armatei ucrainene, intenţii negate de autorităţile de la la Kiev, după ce în ultimele zile s-au înmulţit încălcările armistiţiului de-a lungul liniei de contact ce separă forţele ucrainene de cele separatiste, care se acuză reciproc pentru aceste încălcări.
Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o invazie în Ucraina sau o provocare prin care să justifice o invazie, ceea ce Rusia de asemenea neagă în continuare, în timp ce, conform SUA, circa 190.000 de militari ruşi sunt în apropierea graniţei ucrainene.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat vineri din nou guvernul ucrainean că nu pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk, care prevăd acordarea unui statut special pentru Donbas, şi a îndemnat Kievul să negocieze direct cu separatiştii.
Liderul de la Kremlin a remarcat o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei şi a dispus autorităţilor ruse să organizeze primirea în zona Rostov a populaţiei care va veni din Donbas, precum şi acordarea unui ajutor de 10.000 de ruble (circa 130 de dolari) pentru fiecare persoană refugiată.
Posturile de televiziune ruse au început deja să difuzeze imagini ale evacuărilor, filmate în special cu copii în curtea unui orfelinat, potrivit unei relatări a France Presse.
În cele două provincii trăiesc milioane de persoane, majoritatea rusofone şi care au primit de asemenea cetăţenia rusă. Separatiştii din Donbas au anunţat că au în vedere evacuarea către Rusia a circa 700.000 de persoane.
În urma escaladării tensiunilor, preşedintele american Joe Biden se va exprima din nou public asupra crizei cu Rusia legată de Ucraina, vineri seară, la ora 21:00 GMT (23:00 ora României). S
tatele Unite au cerut vinerea trecută cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean, susţinând că există o 'posibilitate clară' ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing.
De asemenea, unele mass-media occidentale relataseră, invocând evaluări ale CIA, că Rusia ar putea ataca Ucraina miercurea care a trecut. Joi, preşedintele Biden a spus în faţa presei că un astfel de atac al Rusiei ar putea surveni 'în zilele următoare'.
Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat vineri că este de acord să aibă o nouă întâlnire cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, care s-ar putea desfăşura săptămâna viitoare.
Ei au avut şi marţi o convorbire, telefonică, la finalul căreia nu a fost anunţat niciun progres în discuţiile dintre Washington şi Moscova asupra cererile privind arhitectura de securitate avansate de cea din urmă. Rusia cere în special încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu