Serviciul de Informaţii din Ucraina acuză armata rusă că ar fi deschis focul asupra unui convoi de refugiaţi. Ar fi murit şapte oameni, printre care şi un copil.
"După atac, ocupanții au forțat rămășițele coloanei să se întoarcă în Peremoha și nu le lasă să iasă din sat", a declarat serviciul de informații într-un comunicat, adăugând că nu se cunoaște numărul total al răniților.
"Rușii au tras asupra unei coloane de femei și copii în timp ce încercau să evacueze din satul Peremoha, în regiunea Kiev, de-a lungul unui coridor "verde" convenit. Șapte persoane au murit, inclusiv un copil", a precizat comunicatul.
Reuters nu a reușit imediat să verifice raportul, iar Rusia nu a oferit niciun comentariu imediat.
Ucraina a acuzat Rusia că împiedică evacuările din zonele de conflict, nerespectând încetarea focului convenită și trăgând asupra țintelor civile.
Rusia a negat că a tras asupra civililor de la începutul invaziei, la 24 februarie, și a acuzat Ucraina pentru eșecurile repetate în eforturile de a evacua oamenii din zonele cele mai afectate, inclusiv din orașul port Mariupol, situat în sudul țării.
Bombardamentul rusesc, pe care Moscova îl numește o operațiune specială, a blocat mii de oameni în orașele asediate și a făcut ca 2,5 milioane de ucraineni să fugă în țările vecine. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat mai devreme sâmbătă că, din cauza conflictului, unele orașe ucrainene mici nu mai există, scrie Mediafax.
Organizația Națiunilor Unite a înregistrat 1.581 de victime civile - 579 care au fost ucise și 1.002 rănite - de la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, anunță CNN.
Printre morți se numără 42 de copii, iar printre răniți se numără 54 de copii, potrivit ultimului raport al ONU privind victimele civile.
Cel mai mare număr de victime a fost înregistrat în zonele aflate încă sub controlul guvernului ucrainean.
"Cele mai multe dintre victimele civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie de impact largă, inclusiv bombardamente cu artilerie grea și sisteme de rachete cu lansare multiplă, precum și de rachete și lovituri aeriene", potrivit raportului ONU.
Biroul pentru drepturile omului al organizației consideră că numărul real al victimelor este "considerabil mai mare, în special pe teritoriul controlat de Guvern și mai ales în ultimele zile", după ce au fost raportate ostilități intense în regiuni precum Harkov, Mariupol și Donețk, "unde există acuzații privind sute de victime civile", mai arată sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu