Ucraina acuză trupele ruse că ar fi răpit oameni din Herson pe care îi țin în camere de tortură, în condiții inumane.
Ucraina a acuzat armata rusă că a răpit locuitori din regiunea Herson, în sudul țării, și îi ține în "camere de tortură", relatează The Guardian, citat de Mediafax.
”Potrivit informațiilor noastre, aproximativ 600 de persoane sunt reținute în subsoluri special amenajate, în camere de tortură, în regiunea Herson”, a declarat Tamila Tacheva, reprezentantul permanent al președinției ucrainene în Crimeea, într-un briefing:
Aproximativ 300 de persoane se află "în beciuri" în orașul Kherson, iar restul în alte localități din regiune, a declarat Tacheva, potrivit agenției de presă de stat ucrainene Ukrinform. Ei sunt deținuți în condiții inumane și torturați, spune Tamila Tacheva.
Cei reținuți sunt "în principal jurnaliști și activiști" care au organizat "mitinguri pro-ucrainene în Herson și în regiune" după ce trupele rusești au ocupat teritoriul, precum și prizonieri de război, a precizat Tacheva.
Unii ucraineni deținuți în regiunea Kherson, civili, dar și combatanți reținuți, au fost trimiși în închisori din Crimeea, a adăugat ea. Informațiile nu pot fi verificate în mod independent.
Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat marţi o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite Agerpres, Banii ar urma să fie folosiți de către guvernul ucrainean pentru a plăti salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali, relatează AFP.
Această nouă finanţare creşte ajutorul Băncii Mondiale la peste patru miliarde de dolari. Pe 8 martie instituţia a aprobat un ajutor de trei miliarde cu o debursare imediată de 489 de milioane de dolari.
Aproape două miliarde de dolari au fost de acum plătiţi, a declarat Banca Mondială într-un comunicat, precizând că noul proiect a primit garanţii de finanţare din Regatul Unit, Ţările de Jos, Lituania şi Letonia.
Portofoliul de proiecte al Băncii Mondiale pentru Ucraina susţine îmbunătăţirea serviciilor publice de care beneficiază în mod direct cetăţenii obişnuiţi în domenii precum alimentarea cu apă, canalizare, încălzire, electricitate, eficienţă energetică, drumuri, protecţie socială, educaţie şi sănătate, a menţionat instituţia în comunicat. Citește mai multe AICI.
Invazia Ucrainei a fost „un atac brutal care ignoră drepturile omului pentru care nu există nicio scuză”, a declarat fostul cancelar german Angela Merkel.
Ea a spus că atacul a fost o mare greșeală, dar a menționat și că nu a existat niciodată o opțiune de a crea o arhitectură de securitate care ar fi convins Rusia să caute o cale alternativă
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a spus că discuțiile sale telefonice cu Vladimir Putin au scopul să-i reamintească președintelui rus că războiul pe care l-a declanșat nu va reuși, relatează Die Zeit.
Declarația a fost realizată în timpul unei vizite în Lituania, care a avut loc marți.
Scholz spune că discuțiile sale cu Putin sunt importante pentru a se asigura că liderul de la Kremlin înțelege din nou și din nou că strategia sa de a ataca Ucraina, în special, anexarea teritoriului ucrainean, nu va funcționa. Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu