Ucrainenii se confruntă cu o criză din ce în ce mai gravă a lipsei de adăpost - raport

Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash

Află în articol mai multe despre problema cu care se confruntă ucrainenii cu privire la lipsa de adăpost.

Invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia a declanșat o creștere semnificativă a numărului persoanelor fără adăpost, potrivit unui nou raport, aproape un sfert dintre cei care dorm în stradă sau în adăposturi de urgență fiind persoane care au fost nevoite să fugă din casele lor.

Numărul exact al persoanelor fără adăpost din Ucraina nu este cunoscut, dar organizația caritabilă Depaul International a intervievat mai mult de 200 de persoane care trăiesc pe stradă sau în adăposturi de urgență.

Constatările evidențiază impactul profund al războiului asupra civililor din Ucraina, cu peste 3,5 milioane de persoane strămutate în interiorul țării de la începutul conflictului. Mulți dintre cei 6,2 milioane de refugiați ucraineni din Europa sunt, de asemenea, expuși riscului de a rămâne fără adăpost.

Anna Skoryk, director executiv interimar al Depaul Ukraine, a declarat pentru The Guardian: „În fiecare zi tot mai mulți oameni își pierd casele din cauza ocupației, a bombardamentelor sau pentru că sunt aproape de linia frontului. Nu-i putem ajuta pe toți singuri”.

ONU a raportat în februarie că 2 milioane de locuințe au fost distruse sau deteriorate. Între timp, forțele ruse continuă să avanseze în estul Ucrainei, provocând evacuarea din Pokrovsk a aproximativ 20000 de persoane în ultima lună.

Provocările războiului

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a avertizat duminică, la conferința Partidului Laburist din Liverpool, că provocările ridicate de război s-ar putea adânci semnificativ în următorii doi ani.

Dintre persoanele fără adăpost intervievate de Depaul, 69% erau bărbați și aproape jumătate aveau vârste cuprinse între 18 și 45 de ani. Foștii deținuți erau, de asemenea, expuși unui risc deosebit, reprezentând 31% din persoanele intervievate.

Femeile și copiii primesc mai mult ajutor - sub formă de adăposturi publice, programe de ajutor internațional și refugii în străinătate - decât cetățenii de gen masculin cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, cărora nu li se permite să părăsească Ucraina în temeiul legilor privind recrutarea în timp de război.

Există mai puține persoane cu vârste de peste 45 de ani pe străzi, deoarece este mai probabil ca acestea să aibă probleme medicale sau să fie mai puțin capabile să facă față iernilor aspre din Ucraina - și mai probabil să fie spitalizate sau să moară, a declarat Skoryk.

Numărul tot mai mare de persoane fără adăpost a solicitat resurse limitate pentru cei mai vulnerabili membri ai societății; există un singur adăpost pentru persoane fără adăpost administrat de Guvern în Kiev, care deservește Ucraina centrală.

Regulile stricte pot face ca bărbații singuri sau cei cu probleme de dependență să fie refuzați, iar unele adăposturi au fost distruse în timpul războiului. Persoanele strămutate de război au la dispoziție locuințe temporare, însă asigurarea unei locuințe permanente reprezintă o provocare semnificativă.

Skoryk, care și-a pierdut propria casă din Harkov după ce aceasta a fost lovită de o rachetă în primele luni ale războiului, a avertizat că, chiar și după încheierea conflictului, problema persoanelor fără adăpost cauzate de război va persista ani de zile.

Pe măsură ce războiul se apropie de al treilea an, sprijinul pentru cei 6 milioane de ucraineni care trăiesc ca refugiați în străinătate a scăzut și mulți dintre aceștia riscă să rămână fără adăpost.

Decizii în alte țări

În Ungaria, Guvernul a pus recent capăt asistenței pentru locuințe acordate miilor de refugiați ucraineni, desemnând anumite zone din vestul Ucrainei ca fiind „sigure” pentru a se putea întoarce, în ciuda atacurilor cu rachete în curs.

În Regatul Unit, peste 9000 de familii de refugiați ucraineni riscă să rămână fără adăpost din cauza reducerii numărului de gazde care oferă cazare și a sprijinului insuficient din partea autorităților locale. Rapoartele din întreaga Europă indică, de asemenea, că refugiații se confruntă cu obstacole birocratice care îi împiedică să aibă acces la protecția și asistența garantate de legislația UE.

În Polonia, care inițial a primit aproape un milion de refugiați ucraineni, sentimentul public s-a schimbat din cauza preocupărilor legate de beneficiile sociale. Luna aceasta, această țară a cerut să se pună capăt beneficiilor UE pentru bărbații aflați la vârsta de luptă, afirmând că acestea îi încurajează pe cei care se feresc de recrutare în Ucraina.

Impactul psihologic al acestei incertitudini este profund. Depaul îndeamnă la o schimbare a modului în care sunt tratate persoanele fără adăpost și strămutate, subliniind nevoia de colaborare între guvern, organizațiile de caritate și alte organizații pentru a găsi soluții permanente de cazare și pentru a oferi asistență în alte domenii, cum ar fi asistența medicală.

„Fiecare persoană are dreptul la un loc pe care îl poate numi acasă”, a declarat Skoryk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel