UDMR a obținut peste 70% dintre primăriile din Harghita

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

UDMR a obținut scoruri foarte bune la alegerile din 9 iunie, în județul Harghita, atât la locale, cât și la europarlamentare.

Candidații din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR) au câștigat majoritatea primăriilor din județul Harghita, precum și a mandatelor de consilieri, locali și județeni, respectiv președinția Consiliului Județean,dar și cele mai multe voturi pentru Parlamentul European, potrivit datelor din procesele-verbale finale ale alegerilor din 9 iunie, care au fost făcute publice, joi seară, de Biroul Electoral Județean, scrie Agerpres.

Conform sursei menționate, candidații UDMR au câștigat 48 din cele 67 de primării din județ, adică 71,64%, în timp ce reprezentanții PSD au câștigat șase primării, în timp ce Alianța Maghiară din Transilvania și-a adjudecat trei primării, PNL are două, iar Forța Civică Maghiară o singură primărie.

Șapte dintre primăriile din Harghita au fost câștigate de candidați independenți.

În ceea ce privește numărul de voturi pentru consilierii locali, UDMR a obținut cele mai multe dintre acestea, 94.125, din totalul de 130.226 valabil exprimate, și la scrutinul pentru Consiliile Locale.

Potrivit procesului-verbal final al BEJ, candidații UDMR și-au adjudecat 631 de locuri de consilieri locali, din totalul de 835 existente în județ, mai multe decât în urmă cu patru ani, când câștigaseră 570 de mandate.

La distanță mare se situează Alianța Maghiară din Transilvania, care are 78 de consilieri, mai puțini ca la alegerile precedente, în vreme ce PSD a câștigat 48 de mandate, iar PNL va avea 28 de consilieri.

Totodată, Alianța pentru Unirea Românilor va avea șapte consilieri în localitățile județului, la fel la ca și Forța Civică Maghiară, în vreme ce Partidul SOS România va avea șase consilieri, Partidul Mișcarea Populară - 5, Partidul Pentru Odorheiu Secuiesc - 3, USR - 2 consilieri, iar câte un consilier vor avea Alianța Electorală PSD-PNL, Partidul România Mare, Partidul Phralipe al Romilor, Asociația Partida Romilor "Pro Europa", Partidul Alianța Renașterea Națională și Partidul Oamenilor Liberi.

Rezultatele finale arată că au câștigat mandate de consilieri locali și 14 candidați independenți.

Citește și: Consiliul local din Sfântu Gheorghe, 100% UDMR. Ce propunere are primarul pentru comunitatea românească

UDMR, 24 de mandate în Consiliul Județean

La Consiliul Județean, UDMR a obținut 24 mandate, cu patru în plus față de acum patru ani, candidații Uniunii fiind votați de 95.650 de alegători din cei 128.052 care au avut voturi valabil exprimate.

Din Consiliul Județean Harghita mai fac parte câte doi reprezentanți ai PSD, PNL și Alianței Maghiare din Transilvania.

UDMR a câștigat și conducerea Consiliului Județean Harghita, actualul vicepreședinte Bíró Barna Botond urmând să ocupe fotoliul de președinte, după ce a primit 103.101 voturi, din totalul de 129.952 valabil exprimate.

Și candidații UDMR pentru Parlamentul European au primit cele mai multe voturi în Harghita la scrutinul de duminică.

Rezultatele oficiale arată că lista Uniunii pentru PE a fost votată de 111.941 de persoane, din totalul de 132.131 voturi valabil exprimate.

Prezența la vot a fost în Harghita de 50,99%, după cum arată datele de pe site-ul roaep.ro, alegătorii venind în număr mare la urne chiar și în cele 31 de localități din județ unde s-a înscris în cursa electorală un singur candidat pentru fotoliul de primar.

Citește și: George Tuță e primarul Sectorului 1! Prima promisiune: Am fost azi în Greenfield. Rezolvăm problema

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel