Bogdan Chirieac a comentat decizia UDMR de a rupe protocolul de colaborarea cu PSD-ALDE. Analistul politic a declarat că își dorește foarte mult ca "această ieşire la luptă a UDMR-ului să nu aibă vreo legătură cu ziua de luni, 27 mai".
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că partidul etnicilor maghiari rupe protocolul de colaborare cu coaliţia de guvernare PSD-ALDE şi că UDMR nu va mai susţine niciun proiect al guvernului. Totul a pornit de la scandalul din Valea Uzului, unde în cursul dimineţii viceprimarul din partea UDMR a fost arestat de poliţişti şi casa sa a fost percheziţionată.
- Mai sunt 3 zile până la alegeri. Domnul Iohannis se bate cu pumnul în piept că se vor schimba multe, deși europarlamentarele nu schimbă nimic în parlamentul naţional. Şi uite cum vine UDMR şi spune "pe noi nu vă bazaţi".
"Eu sper că, în cazul acesta, conflictul se va închide măcar până după alegerile europarlamentare. Şi UDMR este în campanie electorală, nu numai celelalte partide din România. Şi lucrul acesta chiar nu face bine nimănui. România este campioana respectării drepturilor minorităţilor în Europa şi în UE, care este un lucru pozitiv şi el trebuie să rămână aşa. România a avut linişte şi trebuie să aibă linişte în continuare, meritul fiind, în primul rând, al oamenilor, şi al majorităţii şi al minorităţii. În aceste trei zile, nu cred că trebuie să se discute sau să se încerce să se ia vreo decizie în legătură cu acest aspect. Sunt convins că vor ajunge la consens", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea "100 de minute", la Antena 3.
"Eu îmi doresc, însă, foarte mult ca această ieşire la luptă a UDMR-ului să nu aibă vreo legătură cu ziua de luni, 27 mai. Vedeţi, când justiţia se amestecă grav în politică, putem avea şi astfel de lucruri. Mă refer la ceea ce doamna Alina Mungiu-Pippidi a definit perfect, cea mai bună definiție pe care am auzit-o: "dosarul penibil" inventat lui Liviu Dragnea, a cărui sentinţă ar trebui dată luni, 27 mai. Și nu este vina completului de cinci judecători, ci a tuturor celor care au promovat această aberaţie, că s-au angajat două femei în 2006 la prefectură. Iată cum o astfel de intruziune a justiţiei în politică, la cel mai înalt nivel, îţi provoacă inclusiv conflicte interetnice, în momentul ăsta", a mai spus Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu