UDMR atacă “puşculiţa lui Videanu”. Marko vrea şi Asigurările de Sănătate

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a recunoscut, într-o declaraţie făcută la Târgu Mureş, că formaţiunea sa doreşte ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze Casa de Asigurări de Sănătate. El a criticat CNAS pentru falsa autonomie pe care o are, atât faţă de minister, cât şi faţă de Guvern. În discuţie sunt banii strânşi de la contribuabili pentru CAS, respectiv 18 miliarde de lei, anual.

În prezent, preşedintele CNAS este numit de premier, care îl poate schimba când doreşte. Boc nu doreşte schimbarea lui Laurenţiu Duţă, actualul preşedinte, care este considerat “omul lui Videanu”. Duţă a colaborat la Primăria Capitalei cu Adriean Videanu, între 2004-2008, ca şef al departamentului de sănătate. Cooperarea între cei doi a fost atât de fructuoasă încât, în 2008, PDL l-a numit pe medicul Duţă în funcţia de director general al Regiei Sării! De aici la conducerea CNAS nu a mai fost decât de un pas.

Duţă a fost acuzat de presă că încearcă să ofere firmei Nomura, fără licitaţie şi cu un comision exagerat, contracte de câteva sute de milioane de euro. De asemenea, producătorii de medicamente l-au acuzat că alcătuieşte listele de referinţe terapeutice (de compensare) fără criterii transparente, ceea ce ar favoriza anumite companii.

Declaraţiile lui Marko Bela ar putea fi începutul unui război între UDMR şi PDL. Fie ungurii vor cu adevărat să ia CNAS, ca un spor de “plată” pentru susţinerea guvernului, fie exercită o presiune pentru a evita, la schimb, demiterea lui Cseke Attila. Aceasta este solicitată de PSD şi de organizaţii ale pacienţilor, după tragedia de la maternitatea Giuleşti.

Controlul CNAS nu e o miză prea mare în momentul acesta, când se lucrează cu datorii mai mari decât bugetul rămas până la sfârşitul anului, dar ar putea constitui un avantaj pe termen lung pentru formaţiunea care girează şi Casa şi Ministerul Sănătăţii.

Asigurările de Sănătate trebuiau conduse de reprezentanţi ai pacienţilor, stabiliţi prin alegeri, ca să se respecte modelul german. În 1999, structura de conducere a fost schimbată, cu reprezentanţi ai guvernului, patronatelor, sindicatelor şi preşedinţiei. Propunerea ca Parlamentul să numească preşedintele CNAS a fost respinsă permanent de partidele aflate la guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel