UDMR cere la UE uciderea urşilor din România. Petiţie prezentată la Parlamentul European. Vincze Lorant: "Sănătatea publică şi siguranţa primează"

Foto: Csaba Borbely, preşedinte CJ Harghita
Foto: Csaba Borbely, preşedinte CJ Harghita

Preşedintele CJ Harghita, Csaba Borboly (UDMR), şi eurodeputatul Vincze Lorant au prezentat în faţa Parlamentului European o petiţie pentru reducerea numărului de urşi din România, afirmând că trebuie asigurate toate condiţiile pentru protecţia vieţii umane, siguranţa publică şi prevenirea daunelor. 

"În prezentarea sa, Borboly Csaba a atras atenția asupra numărului mare de urși de pe teritoriul județului Harghita, raportat la populația de urși de la nivel național: 2000 vs 6500, acest număr nefiind o simplă cifră ci generând prin dimensiunea sa o serie de conflicte la nivelul comunității: în județul Harghita,1120 de animale din gospodării au fost rănite/ucise; 54 de persoane au fost spitalizate. Doar în anul 2019, 7 decese cauzate de atacuri de urși au fost înregistrate în România, o serie de accidente rutiere fiind de asemenea semnalate.

Măsurile luate până în prezent au fost doar de a compensa parțial daunele fără a exista componenta de prevenție care este cea mai importantă în încercarea de stopare a daunelor provocate", se arată într-un comunicat de presă al CJ Harghita.

„Este important ca Parlamentul European să solicite Guvernului României să acționeze în direcția prevenției pentru a proteja viața oamenilor, proprietatea privată și siguranța publică. Este necesar să fie incluse în programul național de dezvoltare rurală planificarea și finanțarea măsurilor preventive”, a precizat Borboly Csaba

Hadnagy Lehel, președintele Asociației de Vânătoare SZILOS, a avut o intervenție în susținerea petiției, apreciind faptul că e nevoie de eficientizarea măsurilor de prevenție și intervenție pentru rezolvarea problemei ursului la nivel național.

Discuţii cu ministrul Mediului, Tanczos Barna

Europarlamentarul UDMR VIncze Lorant afirmă că responsabilitatea aparţine ministerului Mediului, motiv pentru care a purtat deja discuţii cu Tanczos Barna. 

"Cel mai important pentru noi este să protejăm vieţile omeneşti şi să prevenim daunele economice", a spus acesta. 

Loránt Vincze a reamintit în cadrul ședinței că Comisia Europeană a confirmat că este interzisă capturarea sau uciderea deliberată a vânatului mare, cum ar fi ursul brun, care este o specie strict protejată, dar că pentru sănătatea publică și siguranța primează, iar statele membre pot să devieze de la această dispoziţie, cu permisiunea autorităţilor. 

"Lucrăm de mult timp la această temă cu Ministrul Mediului", a scris eurodeputatul pe Facebook. 

Vânătoarea la urs se poate practica numai în baza derogărilor anuale care se obțin de la Ministerul Mediului. În 2020 ministerul a aprobat uciderea a 106 exemplare, iar 18 exemplare au fost relocate (mutate din zone unde pot intra în contact cu oameni în zone unde sunt în siguranță).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel