UDMR joacă la două capete, șantajând și Puterea și Opoziția. Cine dă mai mult?

marko bella
marko bella

Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii au "toate motivele" să menţină actuala coaliţie guvernamentală. Marko Bela a spus că UDMR şi-a ţinut şi îşi ţine cuvântul dat, iar acordurile din cadrul coaliţiei sunt importante şi avantajoase pentru comunitatea maghiară. El a exemplificat cu Legea educaţiei, în forma în care a fost adoptată, precizând că s-a reuşit atingerea acestui obiectiv datorită solidarităţii din coaliţia guvernamentală în care se regăseşte UDMR.

"În acest moment, avem toate motivele să menţinem acest acord al coaliţiei. Să nu dăm cu piciorul în el, cât timp există reciprocitate", a spus Marko Bela, adăugând că această atitudine a Uniunii depinde "de cum se ţin şi ei (partenerii de coaliţie) de cuvântul acordului". "Am reuşit să includem Legea minorităţilor. În zilele următoare, o săptămână-două, sper că vom putea demara discuţii în comisiile de specialitate şi în această sesiune parlamentară să le ducem la bun sfârşit. Bineînţeles că vor apărea opinii divergente, dar există şanse ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să treacă", a spus Marko Bela. Pe agenda Uniunii şi a coaliţiei se mai află modificarea Legii electorale. Potrivit lui Marko, în coaliţie există deja un acord referitor la alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar soluţia ar fi un sistem care să dubleze această prevedere cu o listă naţională în circumscripţiile electorale, pentru a păstra un echilibru.

În 2011, se pune şi problema restructurării regiunilor de dezvoltare economică şi există un acord referitor la acest subiect, însă modalitatea nu este clarificată, a afirmat vicepremierul, potrivit căruia alte preocupări ale reprezentanţilor UDMR şi ai coaliţiei vizează luarea unor măsuri economice potrivite. 

Gyorgy Frunda cere părăsirea guvernului Boc

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda afirmă că îşi menţine rezervele privind participarea Uniunii în coaliţia de guvernare şi că aşteaptă să vadă protocolul care va fi încheiat în coaliţie şi un program clar de relansare economică, în funcţie de care ar trebui decis dacă UDMR rămâne sau nu la guvernare. Frunda a declarat, sâmbătă, jurnaliştilor care asistă la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că până acum nu a văzut nicio măsură de relansare economică din partea Guvernului. "Eu menţin rezervele pe care le-am formulat în repetate rânduri. Aştept protocolul, care trebuie să fie încheiat în două săptămâni, un program clar de relansare economică, de uşurare a poverii financiare şi alte proiecte de legi. În funcţie de asta trebuie să decidem ieşirea de la guvernare. În legătură cu relansarea economică a României, eu nu văd nicio măsură în sensul ăsta, Guvernul nu a adoptat nicio măsură", a spus Frunda. Senatorul a pledat pentru un dialog cu partidele din opoziţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel