Retrocedările, blocate de UDMR în Senat

Grupul UDMR din Senat 'a împiedicat adoptarea modificării legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România', se arată într-un comunicat transmis, marţi, de UDMR, scrie Agerpres.

Potrivit senatorului Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, soluţia cea mai corectă ar fi restituirea în natură a imobilelor. 

'UDMR militează de 27 de ani pentru restituirea către proprietarii de drept a bunurilor, imobilelor şi terenurilor confiscate în perioada regimului comunist. Considerăm că soluţia cea mai corectă şi cea mai echitabilă este ca, în măsura posibilităţilor, fiecărui proprietar să îi fie restituit, în natură, exact acelaşi teren care i-a fost confiscat de către regimul comunist. Însă, din păcate, deja în anii `90, prima lege a retrocedării a prevăzut excepţii de la restituirile în natură, urmând ca de atunci, an de an, să fie impuse noi limite, încetinind astfel procesul de retrocedare, până când, astăzi, s-a ajuns la oprirea totală a acestuia. Luni, în plenul Senatului, a fost pus pe ordinea de zi un nou proiect de lege, care ar fi prevăzut noi excepţii pentru retrocedările în natură, însă grupul senatorilor UDMR a reuşit să împiedice prin vot adoptarea iniţiativei. Un singur vot a lipsit pentru ca proiectul de act normativ să fie adoptat, însă cum reprezentanţii UDMR nu au votat în favoarea legii, acesta nu a trecut de Senat', a declarat Cseke Attila. 

Camera Deputaților, for decizional

El susţine că terenurile trebuie retrocedate şi dacă ele sunt deţinute în prezent de universităţi sau institute de cercetare. 

'Considerăm că fiecărui proprietar trebuie să îi fie retrocedat terenul care i-a fost confiscat în mod abuziv. Faptul că terenul este deţinut de o anumită universitate, institut de cercetare în prezent, nu înseamnă că nu trebuie să fie retrocedat. În cazul în care acest lucru nu este posibil, pentru că de-a lungul anilor au fost construite pe terenul respectiv clădiri sau alte tipuri de infrastructură, România trebuie să găsească o altă modalitate de compensare a procedurilor de retrocedare', a menţionat Cseke Attila. 

Proiectul respectiv urmează să fie dezbătut şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel