UDMR, negocieri ASCUȚITE în Ardeal. Iată rezultatele

UDMR a luat parte la niște negocieri privind cooperarea electorală pe termen lung. Iată care au fost rezultatele.

Negocierile dintre UDMR şi Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), privind cooperarea electorală şi cea pe termen lung a celor două formaţiuni politice, au fost încheiate fără a se ajunge la un acord, a anunţat, joi, după cea de-a treia rundă de negocieri, Tibor T. Toró, unul dintre liderii delegaţiei de negociere a AMT. Tibor T. Toró a explicat că şi-ar fi dorit să se ajungă la un acord cu UDMR nu doar în ce priveşte locurile parlamentare, ci şi la stabilirea principiilor, dar partenerii lor de negociere nu le-au acceptat deocamdată. Acesta a mai adăugat că li s-a promis că, vineri, propunerile vor fi prezentate Consiliului Permanent al Uniunii (CPU), dar, pe baza atitudinii liderilor, nu vede prea multe şanse pentru ca ele să fie acceptate de Consiliu.

Politicianul a declarat că AMT este dispusă să sprijine UDMR la alegerile parlamentare, chiar şi atunci când candidaţii AMT nu vor fi incluşi pe listele electorale ale UDMR. Aceasta doar în cazul în care UDMR ar accepta propunerile lor privind principiul de cooperare.

Printre cele mai importante dintre aceste propuneri, Toró a menţionat cooperarea în consiliile locale, iar UDMR nu ar trebui să penalizeze acele localităţi în care a fost ales primar AMT. Ca parte a cooperării în consiliile locale, au propus organizarea unei noi adunări a consilierilor locali din Ţinutul Secuiesc şi adoptarea unui nou memoriu secuiesc. Toró consideră că ar fi oportun să se demonstreze “puterea în masă” a consiliilor locale din Ţinutul Secuiesc.

Alianța Maghiară din Transilvania a iniţiat cooperarea în domeniul programelor culturale şi de consolidare a comunităţilor. Toró a declarat că Alianţa nu poate accepta ca UDMR, singură, să gestioneze resursele bugetare româneşti destinate maghiarilor din România.

AMT a propus, de asemenea, cooperarea în domeniul programelor de dezvoltare rurală, educaţie şi învăţământ, precum şi în ce priveşte politica externă şi politicile naţionale. La nivelul politicilor naţionale, aceasta a propus ca grupul parlamentar al UDMR să înainteze şi să reprezinte unitar în Parlamentul României statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, precum şi să prezinte un pachet de legi care să asigure utilizarea fără îngrădiri a simbolurilor naţionale şi a limbii materne, potrivit Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel