În presă, prin diferite voci din partidele aflate la guvernare, se vehiculează eliminarea UDMR de la guvernare odată cu rotativa PNL - PSD.
UPDATE: Ce spune Kelemen Hunor
"E o înţelegere încheiată în 2021 şi această chestiune a rotativei se referă la PSD şi PNL. Nimeni nu contestă această înţelegere, nimeni nu a spus că trebuie schimbată această înţelegere. Deci, din punctul nostru de vedere, se va întâmpla şi dacă se întâmplă, aşa cum scrie în protocol, se face în câteva zile fără niciun mare tam-tam. Eu înţeleg interesul presei pentru această chestiune, fiindcă nu s-a mai făcut România aşa ceva şi e o chestiune interesantă, dar vă spun că în coaliţie nimeni nu a contestat, nimeni nu a pus sub semnul întrebării acea înţelegere şi nici nu cred că se va întâmpla acest lucru (...) Înţelegerea nu se referă la portofoliile deţinute sau conduse de UDMR, nici nu se referă la UDMR, deci n-are treabă UDMR-ul decât să spunem că este o înţelegere care trebuie respectată", a declarat Kelemen Hunor, conform Agerpres.
Liderul Uniunii a precizat că nu este împotriva acestei rotative, chiar dacă membrii noului Guvern vor trebui să treacă de votul Parlamentului şi să depună jurământul.
"Deci pe noi nu ne priveşte rotativa asta, este o înţelegere între PSD şi PNL şi dacă ei vor, trebuie să facă această mişcare, bineînţeles, toată lumea depune jurământul, că trebuie să mergi în Parlament, vot şi apoi depunerea jurământului. Dar noi nu suntem părţi în această aşa-zisă rotativă", a subliniat Kelemen Hunor.
Știrea inițială
Senatorul UDMR, Antal Lorant, a reacționat la unele declarații făcute în presă de către reprezentanți din PNL și PSD cu privire la eliminarea UDMR de la guvernare după rotativa din mai. Conform acestuia, ar trebui să ne uităm la liderii liberali sau social-democrați, nu la personalități politice nereprezentative și fără greutate în cele două partide, ale căror opinii nu sunt susținute de puterea din partide.
”Să te uiți mereu la cine și ce spune. Eu n-am văzut la nivelul liderilor să spună ca, după rotativă, să se facă guvernare fără UDMR” a indicat senatorul UDMR.
El consideră că ar trebui analizat aportul fiecărui partid la buna guvernare, declarând că ”ar trebui să analizăm foarte clar contribuția la bunul mers al lucrurilor, când vorbim despre coaliție”.
UDMR are trei portofolii în Guvernul Ciucă, pe lângă postul de vicepremier, respectiv Mediul, Dezvoltarea și Sportul. ”Eu vă spun că noi ne-am făcut treaba. De exemplu, Ministerul Dezvoltării a fost printre primele care a început să semneze contractele pe PNRR”.
”Un lucru e cert, UDMR a intrat în coaliție cu aceste trei portofolii, a semnat un protocol, UDMR și-a respectat mereu cuvântul și așa vrem să mergem mai departe, ca parte a guvernării, asumându-ne lucrurile” a conchis parlamentarul UDMR.
În luna decembrie 2022, liderul PNL Satu Mare a considerat că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare, pentru că nu au trimis niciun mesaj de Ziua Națională. Și în august 2022, s-a vorbit despre scoaterea UDMR de la guvernare, când Kelemen Hunor, președintele UDMR, l-ar fi apărat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, susținând că a făcut o declarație ambiguă, nu rasistă. Cu acea ocazie, liderul UDMR a spus despre scoaterea partidului de la guvernare că a rezolvat problema în 5 minute, în urma unei discuții în Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News