Csoma Botond (UDMR), după negocierile cu PNL și PSD: Suntem împinşi, cumva, în afara guvernării. Nu suntem cârpa nimănui!

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Csoma Botond, liderul deputaților UDMR, a făcut mai multe declarații, după negocierile cu PSD și PNL.

"Kelemen Hunor le-a transmis liderilor coaliţie că trebuie să luăm o decizie, trebuie să meargă în fata partidului, în forurile statutare, competente să luăm o decizie. Acest lucru s-a şi întâmplat. La ora 16:00 a avut loc această şedinţă în sistem online, pe Zoom, unde am fost de acord cu toţii şi am decis să fim mai flexibili, că am fost acuzaţi că nu suntem flexibil când am spus că nu renunţăm la Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării.

Atunci, am spus să nu creăm această imagine că vrem să fugim de povara guvernării - urmează o perioadă mai dificilă. Am spus să devenim mai flexibili și, în aceste condiții, dacă putem păstra măcar un minister pe care l-am condus atunci sa devenim mai flexibili și să acceptăm această ofertă făcută la ora 14:30, și anume Ministerul Mediului și Ministerul Energie.

"Nu acceptăm altceva!"

Din câte am înțeles, după aceea au apărut probleme în special la PNL. Dânșii au spus că ei nu cedează. Nu am înțeles acest cuvânt - cedează. Îl cunosc din DEX, dar mi-am adus aminte că, conform dorinței PNL, atât Ministerul Mediului, cât și Ministerul Dezvoltării, două ministere pe care le-am condus, sunt la PNL acum. Nu am înțeles de ce au vorbit ei despre faptul că ar ceda ceva UDMR-ului. Pe de altă parte, am auzit, pe surse, că şi PSD a fost de acord ca Ministerul Sănătății să meargă la liberali ca liberalii să fie de acord cu "cedarea" Ministerul Mediului, pe care l-am condus și până acum, UDMR-ului.

Am detaliat toate aceste lucruri pentru că a fost o zi foarte plină şi cu foarte multe contradicţii şi am crezut că este bine să ştim, să avem şirul evenimentelor. Evident, dacă nici această ultimă ofertă făcută la 14:30 - noi am avut un nou for statutar, unde am fost de acord, am devenit mai flexibili - dacă nici această ofertă nu mai e valabilă, nu putem să spunem că acceptăm. Nu acceptăm altceva decât aceasta ofertă şi nu poate să spună nimeni că nu am devenit flexibili. Dar se pare că degeaba am devenit flexibili, că situaţia, până la urmă, s-a schimbat", a spus Csoma Botond.

Vezi și: Kelemen Hunor, după negocierile cu PSD și PNL: În acest moment, aici lucrurile se opresc. Nu am reuşit să ajungem la un consens. Regret enorm 

"Suntem cumva împinşi în afara guvernării"

"Nu noi ieşim de la guvernare, ci suntem cumva împinşi în afara guvernării", a mai spus liderul UDMR.

Întrebat cine a oferit Energia şi Mediul, la negocierile de astăzi, acesta a spus: "Nu ştiu, nu am fost prezent. Nu am încercat să aflu. Nu sunt un Sherlock Holmess. Nu vreau să intru în acest joc. Nu ştiu cine a făcut această ofertă. Această ofertă a fost făcută, pentru că domnul Kelemen Hunor nu convoca şedinţa Consiliului  Naţional Permanent al UDMR în cazul în care nu există aceasta ofertă, pentru că nu aveam ce să discutăm".

"Domnul Kelemen Hunor nu convoca o şedinţă statutară dacă nu avea o situaţie nouă. Dacă era aceeaşi propunere pe care au făcut-o şi acum două zile, cu Energia şi cu Sănătate sau cu Energia şi MIPE (n.r. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene)... Acolo a spus clar că nu! Domnul Kelemen Hunor a convocat această şedinţă pentru că apăruse o nouă situaţie. Nu a dat detalii (n.r. dacă propunerea a fost asumată de ambii lideri ai coaliției)", a mai spus Csoma Botond.

"Dacă nu mai există Mediul în ecuaţie, nu putem participa la această guvernare"

"Noi am devenit mai flexibili, am spus ok, măcar un minister pe care l-am condus să rămână totuşi. Ne-am făcut bine treaba la ministerele pe care le-am condus. Ok, ss-au schimbat datele problemei, nu mai putem păstra ambele ministere? Să nu spună nimeni că fugim de povara guvernării şi că nu vrem să guvernăm pentru această ţară, am devenit mai flexibili. Când am devenit mai flexibili, a apărut o nouă schimbare de situaţie. Este un pic absurd", a adăugat liderul UDMR.

"Într-o societate democratică, este foarte important să negociem, dar nu putem accepta un dictat. Răspunsul nostru este că putem să acceptăm Energia şi Mediul. Dacă s-au răzgândit şi nu mai există Mediul în ecuaţie, nu putem participa în continuare la această guvernare. Nu am dorit să ajungem în această situație", a mai spus Csoma Botond.

"Acceptăm Energie şi Mediu. Dacă la Mediu nu se poate, din varii motive, nu ştiu care sunt calculele colegilor noştri de la PNL, cu părere de rău, nu am dorit să ajungem în această situaţie, nu putem participa în aceste condiţii la guvernare", a punctat acesta.

"Nu suntem cârpa nimănui!"

"Prima dată, au vrut Mediul liberalii, acum două sau trei săptămâni. După aceea,  a fost o situaţie în care au spus că vor Dezvoltarea. După aceea, a fost o situaţie în care au spus că vor şi Dezvoltarea şi Mediul. Aşa a fost şirul evenimentelor. Aşa ţin minte. Am spus că nu putem să fim de acord, nu suntem cârpa nimănui. După aceea, am spus să devenim mai flexibil. Totuşi, să păstrăm un minister pe care l-am condus - Mediul - şi am zis că acceptăm Energia. Acum nici asta nu se poate. S-a schimbat schimbarea", a mai spus Botond.

"Nu m-aş duce în asemenea interpretări (n.r. că partenerii de coaliție au încercat să scoată UDMR-ul de la guvernare", dar totuşi este ciudat. Am avut o ofertă. Oferta s-a schimbat, după aceea. Când am acceptat, nu mai era. Este ciudat. Noi am vrut stabilitate şi am vrut să participăm la guvernare, dar chiar în orice condiţii nu putem", a declarat liderul UDMR.

____________________________________

Nicolae Ciucă spunea că, până la ora 20:00, așteaptă răspunsul UDMR - dacă rămâne sau nu la guvernare.

Rareș Bogdan a avut o ieșire nervoasă, în urmă cu puțin timp, vizavi de cedarea Energiei și Mediului către UDMR, așa cum cere PSD.

"Ministerul Energiei poate fi cedat pentru a avea aceeași coaliție ca până acum. Niciun minister în plus! Nu se poate ca PNL sa cedeze două ministere și alții niciunul. Niciun minister în plus! Energia, dacă vor. Dacă nu, aia e...", a spus Rareș Bogdan.

Înainte de declarațiile acestuia, Nicolae Ciucă spunea: "Am discutat împreună cu Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor care sunt variantele şi a rămas stabilit ca PNL să ofere Ministerul Energiei UDMR. Cel de-al doilea (n.r. minister) este oferit de PSD".

Vezi și: Rareș Bogdan: Niciun minister în plus! Energia, dacă vor. Dacă nu, aia e... / PSD ar fi oferit Ministerul Sănătății celor din PNL, în schimbul Mediului care ar urma să meargă la UDMR 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel