Hans Klemm a avut o discuție cu Tudorel Toader. Dacă relatarea este corectă, ambasadorul confirmă ceea ce spunea Elena Udrea în campania electorală din 2014.
Din discuția Toader-Klemm, focalizată pe procedura de numire a procurorilor șefi, ar putea fi extras un principiu valabil pentru toate frământările din societate legate de Justiție (lupta împotriva corupției, sintagmă însușită plenar de generațiile tinere, sună prea propagandistic pentru generațiile scoase cu forța pe stadion la lupta pentru pace).
Astfel, Toader i-a spus ambasadorului că s-ar putea pune capăt scandalului revocării într-un mod foarte simplu: să se folosească și în România modelul de numire sau revocare din Statele Unite. La fel, am putea lăsa abuzul în serviciu în CP numai în măsura în care acesta este definit/există în Olanda, Franța, SUA, Germania etc.
Greșit, în opinia mea. Dacă metodele folosite experimental în România pentru combaterea corupției s-au devedit eficiente, dacă au adus prosperitate în țara noastră, dacă s-au dovedit bune, de ce nu le adoptă și Franța, Olanda, Germania și SUA? De ce nu cer europarlamentarii români ca în cazul Luxemburgului, de exemplu, să fie activat articolul 7, dacă viitorul Juncker va mai conduce acel offshore fără teama că vine Ludovic Orban și-l denunță pentru abuz în serviciu? Cu alte cuvinte, fiindcă îmi doresc o țară ca afară nu vreau relaxarea legislației penale în România, ci aplicarea legilor românești în toate cele 12 state care au semnat scrisoarea ambasadorului Klemm.
Oricum, dacă traducem din limbaj diplomatic în română, Hans Klemm i-a dat replica lui Tudorel Toader folosind sloganul Elenei Udrea din 2014: Bună (doar) pentru România! Pentru SUA, Franța, Germania...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu