Deputatul PDL Elena Udrea, într-un interviu acordat revistei Q Magazine, a întocmit un bilanț asupra vieții și a vorbit inclusiv despre viața politică, despre România și români, dar și de ce i-ar plăcea să fie președintele țării.
Susținând că "vede și face politică total", Elena Udrea a mărturisit că în accepțiunea sa "totul ține de politică", dar că are și alte teme fundamentale care o preocupă: "Mă preocupă să văd oameni fericiţi, tineri care să îşi dorească şi să îşi permită să trăiască în ţara lor, vârstnici care să se poate gândi şi la altceva în ultima perioadă a vieţii lor decât la cum să îşi poată cumpăra o pâine, femei tinere care să vrea să îşi construiască o carieră şi care să nu spere la un succes în viaţă pe modelul „vedetelor” de tabloide… Sunt atât de multe lucruri pe lume pe care le-aş vrea altfel şi cred că multe pot fi îndreptate. Doar să vrem să le îndreptăm", a declarat fostul ministru al Dezvoltării.
Ce îi lipsește poporului român
Vorbind însă despre poporul român, Udrea consideră că „românii sunt un popor fabulos, captivant, cu resurse spirituale infinite. Cred că îi lipseşte acestui popor mândria de sine, iar ultimii 24 de ani au dus la o pierdere a sentimentelor patriotice. Prea uşor ne autoflagelăm, prea uşor renunţăm la a ne susţine în faţa celorlalţi valoarea pe care o avem, prea mult suntem cei mai duri critici ai noştri. Ne iubim prea puţin”.
De unde poți face schimbări majore într-o țară
Întrebată dacă îi place țara în care trăiește, Elena Udrea a răspuns: "Decizia mea de a intra în politică a venit tocmai din faptul că nu-mi plac multe din lucrurile care se întâmplă în România. Cred cu sinceritate că schimbarea o poate face fiecare dintre noi, într-o măsură mai mică sau mai mare. Mi-am dat seama că schimbările majore într-o ţară le poţi face din politică, evident mult mai mult decât din avocatură. Iar tot ceea ce eu am făcut în cariera mea, fie ca politician, fie ca om de administraţie, arată că sunt capabilă să generez, la rândul meu, schimbare".Prefer funcția de președinte în detrimentul celei de premierÎn cadrul aceluiași interviu, Elena Udrea a subliniat și de ce i-ar plăcea să fie președintele țării și nu premier, întrebată fiind ce i se pare mai interesant: să fie prim-ministru sau să pună prim-ministrul unei ţări, conducându-l din spatele scenei: "Eu sunt un om care îşi asumă tot ceea ce face, care face politică la vedere, aşa că prefer funcţiile oficiale. Vreau ca tot ceea ce fac să poată fi judecat de oameni şi apreciat. Sigur că este posibil ca nu tot ceea ce fac să iasă aşa cum îmi doresc, dar responsabilitate înseamnă să iei în considerare şi că poţi greşi. Eu mă consider un politician şi un om responsabil.
Ca să vă răspund la întrebare, demnitatea în stat pe care mi-ar plăcea mai mult să o ocup este cea de preşedinte în detrimentul funcţiei de premier. Prim-ministru eşti numit, şi cel care ocupă această funcţie poate fi, uneori, doar interfaţa unor interese oculte. Preşedinte eşti însă ales de milioane de oameni direct, ai în spate sprijinul şi susţinerea lor. Dintr-o asemenea perspectivă, greu poţi spune despre un şef de stat că poate fi controlat. Prefer, deci, o funcţie aleasă în detrimentul uneia în care te numeşte partidul", a precizat Elena Udrea. Totuşi, ea subliniază că nu-i place puterea de dragul puterii. „Puterea de dragul puterii este ruina sufletului. Puterea de a face lucruri concrete pentru ceilalți este adevărata raţiune a alegerilor mele. De aceea am vrut să am o funcţie în administraţie, pentru a putea demonstra ce vreau şi ce pot să fac pentru oameni. Pentru a arăta motivul pentru care am ales să fac politică. Cel mai mult îi lipsesc acestei ţări liderii care să fie capabili să construiască ceva concret. De vorbe ori de idei nu ducem lipsă. Nu are însă cine să le pună în practică, aşa că aproape stăm pe loc de 24 de ani”, a afirmat deputata în interviu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu