Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, scrie pe blog că căderea ratingului Germaniei şi Franţei de către Standard & Poor's nu e o conspiraţie, ci un semn că "politicienii de la Berlin şi de la Paris trebuie să vină cât mai curând cu măsuri economice concrete ca să prevină colapsul zonei euro".
"Agenţia americană Standard & Poor's a anunţat ieri că principalele două forţe economice ale Europei, Germania şi Franţa, ar putea să-şi piardă în perioada următoare rating-ul AAA. Anunţul vine după lungi speculaţii care anunţă iminenţa căderii Zonei Euro şi o nouă recesiune globală pentru 2012. Bursele au reacţionat deja şi se află pe roşu, după câteva săptămâni de creştere, în care optimismul revenise. Franţa şi Germania pot însă să prevină acest downgrade. Ceea ce, pe scurt, înseamnă că atât politicienii de la Berlin, cât şi cei de la Paris trebuie să vină cât mai curând cu măsuri economice concrete ca să prevină colapsul Zonei Euro. De notat că Standard & Poor's sunt cei care au retrogradat deja Statele Unite, pentru prima dată în istoria sa. Deci, nu poate fi vorba de punerea în practică a vreunei teorii conspiraţioniste - problema economiei europene şi mondiale este reală şi trebuie tratată de o manieră curajoasă de către decidenţii politici", scrie Udrea pe blog.
"Toate aceste mişcări politico-economice arată faptul că furtuna se apropie şi că nu mai poate fi evitată. Singurul lucru asupra căruia se mai poate lucra este forţa cu care va lovi. De aceea, măsurile pe care tandemul Merkel-Sarkozy le vor impune cel mai probabil vineri ar putea schimba cu totul faţa Uniunii Europene. Asta pentru că se vorbeşte deja de măsuri deopotrivă politice şi economice", continuă ministrul, adăugând că măsurile politice sunt " în perspectiva cerinţelor Angelei Merkel de a se merge către formula Statelor Unite ale Europei", lucru despre care a vorbit în mai multe rânduri şi preşedintele Băsescu, "dar la care, din păcate, mass media româneşti, dar mai ales clasa politică nu au prea percutat". Cât despre măsurile economice pe care le vor lua mari decidenţi ai Europei, Udrea crede că acestea vor Economice impune cel mai probabil o limitare prin constituţie a deficitelor bugetare la maximum 3% din PIB, propunere pe care a făcut-o de mai multă vreme tot Traian Băsescu.
Udrea avertizează apoi că ceea ce se întâmplă acum în Franţa şi Germania va afecta, "fie pozitiv, fie negativ, şi evoluţia economiei şi societăţii româneşti în următorii ani" şi chiar dacă nu suntem membri ai Zonei Euro, 2efectele unui diluviu cauzat de criza datoriilor suverane ar putea fi foarte puternice oricât de bine pregătiţi am fi".
Vicepreşedintele PDL laudă apoi decizia Guvernului Boc de a merge pe un deficit de 1,9%, care "plasează România în categoria ţărilor capabile să iasă din al doilea val al crizei întărite şi pregătite pentru o creştere economică sustenabilă în anii viitori" şi critică USL pentru că propune un deficit mai mare.
"Ceea ce susţine USL-ul în acest moment, reducerea contribuţiilor sociale sau a TVA-ului, reprezintă reţeta clară către un deficit bugetar care să treacă de 8%. Pentru România, în condiţiile în care şi aşa ne împrumutăm mai scump decât majoritatea ţărilor din Zona Euro, acest lucru ar putea însemna falimentul. Încă o dată se dovedeşte că opoziţia nu are soluţii economice, nu are expertiză şi nici măcar cadre de valoare care să promoveze posibilele alternative. A merge în continuare pe cartea populismului reprezintă dovada cea mai clară a iresponsabilităţii USL. Faptul că Victor Ponta, propunerea lor de candidat pentru funcţia de Premier, este un admirator al lui Zapatero (care a lăsat Spania cu un şomaj de peste 21%) şi al lui Papandreou (care aproape a nenorocit întreaga Uniune Europeană) arată lipsa unei strategii economice conturate din partea opoziţiei. (...) În condiţiile în care vine valul doi al crizei, o asemenea atitudine politicianistă este cel puţin distructivă. Iată încă o ocazie în care se vede de ce USL nu trebuie să ajungă la putere", avertizează Udrea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News