"Ceea ce este ilegal offline ar trebui să fie ilegal și online". Cu acest motto, Uniunea Europeană a aprobat legea care de acum înainte va trebui să protejeze cetățenii care navighează pe net. Furnizorii precum Facebook sau Google vor juca de acum un rol mai important în identificarea și neutralizarea conținutului online ilegal.
Cu o mare majoritate, Consiliul Uniunii Europene a aprobat Digital Markets Act, care va contribui la reducerea puterii marilor giganți ai lumii tehnologiei.
După cum a explicat Andreas Schwab, un europarlamentar german PPE, utilizatorii care cumpără un telefon nou sau un computer nou vor avea de ales ce browser doresc să folosească.
”Vor avea capacitatea de a determina ce asistent virtual să folosească pentru a avea o alegere mai largă. Aceștia vor putea opta pentru motoare de căutare mai mici sau vor putea alege pe cele existente. Toate acestea vor face piețele mai bune și mai inovatoare”, a declarat Andreas Schwab.
În ciuda unor critici, europarlamentarul Andreas Schwab a subliniat că regulile vor proteja cetățenii din întreaga lume: "Am investit multă energie în a face aceste reguli fiabile, proporționale și bazate pe principiul legalității. Ceea ce apărăm în cele din urmă aici este concurența și o apărăm nu numai pentru europeni, ci și pentru americani și restul lumii."
We welcome the @Europarl_EN’s adoption of our EU rulebook for digital services.
— European Commission ???????? (@EU_Commission) July 5, 2022
The Digital Services Act and Digital Markets Act will ensure:
✔️ a safe and accountable digital space
✔️ fair and open digital markets
Learn more ???? #DigitalEU pic.twitter.com/inmsXioTtf
Până acum, Apple a rezistat puternic încercărilor guvernelor de a impune modificări la sistemele și serviciile sale de operare. Gigantul Apple a ales pur și simplu să plătească o amendă de 5,5 milioane de dolari în fiecare săptămână în Olanda, timp de luni de zile, în loc să se supună ordinelor de la Autoritatea Consumatorilor și Piețelor (ACM) de a permite sisteme de plată ale terților în Țările de Jos, potrivit Euronews.
Șefa UE pentru antitrust, Margrethe Vestager, a înființat între timp un grup operativ DMA cu aproximativ 80 de oficiali. Această legislație ar putea deschide calea și pentru țări precum Statele Unite. Între timp, cele două noi legi vor intra probabil în vigoare în 2023.
Serviciile digitale joacă un rol important în viața noastră: folosim site-uri web, rețelele sociale, cărți electronice, stocare în cloud, muzică și streaming video. Toate acestea sunt definite ca servicii digitale.
În decembrie 2020, Comisia Europeană a propus o nouă legislație pentru a aborda provocări precum vânzarea de produse contrafăcute, descurajarea discursului instigator la ură, amenințările cibernetice, restrângerea concurenței și dominarea pieței. Legislația adoptată își propune să creeze o lume online mai sigură, în esență va moderniza directiva UE de comerț electronic.
DSA va permite utilizatorilor să aibă un cuvânt de spus în ceea ce văd online: de exemplu, va reglementa publicitatea direcționată și va forța platformele să ștergă conținutul dăunător și ilegal.
În special, se va aborda discursul instigator la ură online, dezinformarea și produsele contrafăcute: platformele se vor confrunta cu sancțiuni, în absența acțiunilor vizate.
Noua lege va afecta platformele online și intermediarii utilizați de milioane de europeni în fiecare zi: acestea includ platforme de social media (cum ar fi Twitter și Facebook), magazine de aplicații, platforme de partajare a videoclipurilor și muzicii, precum (YouTube și Spotify), călătorii online (cum ar fi Airbnb) și alte piețe digitale.
O atenție deosebită va fi acordată platformelor online mari (cu peste 45 de milioane de utilizatori activi pe lună): legea se va aplica și companiilor cu sediul în afara Uniunii, dacă prestează servicii pe piața unică.
Parlamentarii se așteaptă ca legea să ofere condiții de concurență echitabile și să permită întreprinderilor mici și mijlocii să intre pe piață. În plus, țările terțe vor urma exemplul Uniunii Europene în stabilirea standardelor pentru serviciile digitale.
Utilizatorii vor putea raporta conținut ilegal, cu obligația platformei de a-i notifica orice decizii luate.
În plus, va fi instituit un sistem de ”semnalizatori de încredere” pentru entitățile cu expertiză specială într-un anumit domeniu.
Platformele vor fi mai responsabile pentru dezinformare. Va permite, de asemenea, utilizatorilor să intre în contact cu companiile de social media dacă conturile lor sunt blocate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci