Competiție pe piața europeană a medicamentelor.
În mijlocul unei puternice epidemii care afectează mai multe țări europene, UE a autorizat punerea pe piață a primului medicament din lume care permite tratamentul preventiv al ”infecțiilor cu virus respirator sincițial (VRS) la copii”, adică bronșita.
Este vorba de Nirsevimab, vândut sub numele de Beyfortus și produs de grupul anglo-suedez AstraZeneca în colaborare cu francezii din Sanofi. Cei doi giganți au anunțat-o, la câteva zile după știrea că Pfizer ar fi încheiat o serie de teste cu rezultate pozitive pentru ceea ce ar fi primul vaccin împotriva acestui tip de virus.
VRS este unul dintre virusurile care provoacă bronșita, o boală care afectează în principal copiii și care, deși în general ușoară, provoacă simptome care sunt adesea îngrijorătoare și necesită uneori spitalizare. Deocamdată nu există un vaccin împotriva acestei boli, dar Beyfortus lucrează cu aceeași intenție preventivă: administrat sub formă de injecție, are ca scop prevenirea apariției bronșitei.
Este un tratament cu anticorpi sintetici, care furnizează direct organismului armele pentru a lupta împotriva bolii. În schimb, un vaccin permite organismului să dezvolte acești anticorpi singur.
Aprobarea acestui tratament marchează o premieră majoră în lupta împotriva bronșitei, deși nu va fi implementat suficient de repede pentru a afecta focarul din acest sezon. Potrivit Europa Today, Beyfortus va fi comercializat în a doua jumătate a anului 2023. Un alt tratament preventiv, produs tot de AstraZeneca, există deja, dar este indicat doar pentru copiii cu risc sau prematuri.
”Prevenirea VRS este la îndemână”, au rezumat autorii, amintind că acest virus este a doua cauză de mortalitate infantilă în lume, în principal în țările sărace sau cu venituri medii. Pfizer pare să fie pe cale să ceară autorităților să dea undă verde vaccinului său.
Citește și:
Acestea au fost cauzate de o dublă mutație genetică ereditară considerată până acum incompatibilă cu viața (deoarece împiedică dezvoltarea embrionului).
Cazul a fost studiat de cercetătorii de la Centrul Național de Cercetare a Cancerului din Spania și descris într-un articol publicat în revista, citată de Today.
”Nu reușim să înțelegem cum a reușit această persoană să se dezvolte în timpul etapei embrionare (a treia până la opt săptămâni de dezvoltare), nici cum a reușit să lupte împotriva tuturor acestor tipuri de cancer”, a spus coautorul studiului, Marcos Malumbres.
”Cu toate acestea, credem că se datorează unui răspuns extraordinar al sistemului său imunitar, care contracarează și elimină celulele canceroase în continuă proliferare”, a mai adăugat Marcos Malumbres.
Descoperirea incredibilă ar putea duce la noi tehnici de diagnostic și terapii pentru a stimula sistemul imunitar împotriva cancerului.
Cazul pacientului de 36 de ani
Când primul ei cancer a fost diagnosticat (și tratat), avea doi ani. La 15 ani a sosit un nou diagnostic de cancer, de data aceasta la colul uterin. La 20 de ani, o tumoare a glandei salivare a fost îndepărtată chirurgical, iar un an mai târziu a suferit o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a îndepărta un sarcom de grad scăzut (o malignitate rară care afectează de obicei adulții tineri). Acestea au fost urmate de alte diagnostice de cancer între 20 și 30 de ani. În total, pacienta avea 12 tumori în diverse părți ale corpului, dintre care cinci erau maligne: toate vindecate.
Mutația dublă a genei MAD1L1
Femeia a fost supusă, în cadrul Centrului Național de Cercetare a Cancerului din Spania, la secvențierea genelor care sunt de obicei implicate în forme ereditare de cancer, însă în urma examenului nu a reieșit nicio mutație.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu