UE a blocat compensațiile de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Europa Centrală și de Est. Comisia spune că aceste țări, inclusiv România, împiedică tranzitul cerealelor din Ucraina

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Comisia Europeană insistă că „mai sunt probleme de rezolvat” înainte ca fondurile să poată fi eliberate.

Pachetul de compensații în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Europa Centrală și de Est este blocat de Comisia Europeană, care afirmă că Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia împiedică tranzitul produselor ucrainene pentru a putea fi exportate în țările care doresc să le primească, potrivit RMX.

Surse din Comisia Europeană au confirmat rapoarte că există probleme cu semnarea sprijinului financiar pentru fermierii care au fost afectați în ultimele luni de dumpingul de cereale ieftine ucrainene care inundă piața internă europeană.

40 de milioane de euro din cele 100 de milioane sunt destinate Poloniei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Miriam Garcia Ferrer, „mai sunt probleme de rezolvat și unele provocări de înfruntat” înainte ca pachetul de sprijin pentru fermieri să poată fi pus la dispoziție.

Comisia susține că cele cinci țări nu reușesc să-și îndeplinească partea de negociere prin care executivul UE a aprobat interzicerea importurilor ucrainene în aceste țări în schimbul eliminării interdicțiilor unilaterale și ridicării restricțiilor de tranzit.

Potrivit unor surse, guvernul ucrainean a făcut presiuni asupra președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, iar aprobarea finală trebuie să fie avizată de aceasta. Ea vrea garanții că nu vor mai exista restricții privind tranzitul și reexportul cerealelor ucrainene către țările care doresc să le primească.

Von der Leyen se opune, de asemenea, transferului de 330 de milioane de euro în sprijinul celorlalte țări din UE, sumă care a fost oferită pentru a se asigura că Spania, Italia și Franța nu vor bloca pachetul de compensații de 100 de milioane de euro pentru cele cinci state din Europa Centrală.

Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina

Fermierii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor cu cereale din Ucraina și sunt nemulțumiți că guvernul de la Vrșovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite, conform Agerepres.

Peste 5 milioane de tone de cereale ucrainene au invadat piața poloneză, ca urmare a suspendării taxelor vamale asupra importurilor din Ucraina, iar guvernul lui Mateusz Morawiecki a promis compensații producătorilor polonezi.

Manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în acelaşi timp în mai multe oraşe poloneze, printre care Szczecin şi Lublin, unde pichete şi zeci de tractoare au împiedicat trecerea camioanelor venite din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel