UE a extins licența pentru glifosat. Erbicidul cu efecte cancerigene a fost interzis în SUA

Fotografie de la Mark Stebnicki/ Pexels
Fotografie de la Mark Stebnicki/ Pexels

Comisia Europeană a prelungit vineri autorizația UE pentru utilizarea erbicidului glifosat până la sfârșitul anului 2023, potrivit oficialilor Comisiei. Autorizația trebuia să expire pe 15 decembrie a acestui an.

La începutul acestui an, Comisia a cerut țărilor UE să aprobe o prelungire cu un an a autorizației de cinci ani care expiră, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat  că nu va putea încheia un proces de evaluare a riscurilor până cel puțin în iulie 2023, scrie Politico.

Concluziile EFSA, așteptate inițial în septembrie, sunt esențiale pentru decizia Comisiei și a țărilor UE cu privire la reaprobarea sau nu a erbicidului.

Controversata substanță chimică, despre care criticii spun că este legată de cancer și poate avea efecte dăunătoare asupra insectelor și nevertebratelor marine, a fost reaprobată ultima dată pentru utilizare în UE în 2017.

În luna mai a acestui an, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a  concluzionat  că glifosatul nu este cancerigen, dar poate provoca leziuni oculare grave și este toxic pentru viața acvatică.

După ce țările nu au reușit să ajungă la o decizie majoritară la voturile din  octombrie  și  noiembrie , Comisia a declarat că are ”o obligație legală” de a prelungi autorizația până când agenția alimentară a UE își va publica concluziile anul viitor.

Autorizația de un an va expira pe 15 decembrie 2023.

 

Citește și:

Glifosatul, erbicidul INTERZIS în SUA, folosit în România. REACȚIA Ministerului Agriculturii

Glifosatul, substanța declarată cancerigenă de o instanță din Statele Unite ale Americii, devine din nou o controversă la nivel mondial, după ce autoritățile au decis ca o cunoscută companie farmaceutică să plătească o sumă uriașă drept despăgubiri, pentru efectele cancerigene ale produsului. 

Astfel, Glifosatul este o substanță utilizată des atât în agricultură, cât și în spații recreative precum parcuri și grădini pentru împiedicarea dezvoltării buruienilor și a insectelor. 

Cum a reacționat Ministerul Agriculturii

Pentru că acest erbicid este folosit și în România, Ministerul Agriculturii a oferit un punct de vedere asupra controversatului subiect și susține că glifosatul nu are efecte toxice asupra sănătății organismului uman.

„În Uniunea Europeană, substanța activă glifosat este autorizată pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor încă din anul 2002. Conform Regulamentului (UE) nr. 2324/2017 substanța activă glifosat a fost reînnoită pentru o perioadă de încă 5 ani până la data de 15/12/2022. Discuțiile științifice de la nivelul autorităților europene (EFSA, ECHA) și a statelor membre implicate în procesul de reînnoire și reevaluare a substanței active glifosat au arătat că pe baza dovezilor științifice disponibile, acesta nu prezintă un potențial risc genotoxic. Atunci când glifosatul este utilizat în mod corespunzător, nu se pot produce efecte inacceptabile asupra sănătății umane sau animale și asupra mediului", a precizat MADR pentru B1 TV.  ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel