Suma cheltuită de Uniunea Europeană pentru combustibilul rusesc este de 35 de ori mai mare decât cea oferită de blocul european industriei ucrainene de apărare, spune şeful diplomaţiei europene.
Josep Borell a transmis miercuri Parlamentului European că, de la începerea conflictului armat de la graniţa de nord a României, UE a plătit 35 de miliarde de euro pentru combustibilul rusesc şi i-a trimis Ucrainei un miliard de euro pentru a-şi îmbunătăţi sistemele de apărare. „Trebuie să îi ajutăm pe ucraineni să se apere. I-am dat Ucrainei un miliard de euro. Poate părea destul de mult, însă un miliard de euro este suma pe care i-o plătim zilnic lui Putin pe energie”, susţine Borell. UE a impus sancţiuni severe Federaţiei Ruse de la atacurile lansate pe 24 februarie asupra Ucrainei.
Totuşi, Europa se bazează masiv pe combustibilul rus, ceea ce înseamnă că măsurile aplicate în contextul actual sunt limitate, alternativa constând în punerea în risc a resurselor de energie şi a economiilor. Marţi, Comisia Europeană a declarat că UE plănuieşte să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu două treimi până anul viitor. Ca parte a celei de a cincea runde de sancţiuni, blocul comunitar a propus, de asemenea, o interdicţie asupra cărbunelui importat din Rusia. Totuşi, preşedintele CE Ursula von der Leyen nu a menţionat nimic cu privire la gazele naturale.
Potrivit șefului diplomației europene, strategia Uniunii în fața războiului declanșat de Vladimir Putin trebuie să se axeze pe trei direcții: întărirea „rezilienței” economice, reducerea drastică a importurilor energetice din Rusia și un proces riguros de îmbunătățire a capacității de apărare a UE. „Războiul împotriva Ucrainei început de Vladimir Putin are deja consecințe economice considerabile în Rusia, unde rubla și-a pierdut jumătate din valoare, iar inflația este în creștere”, scrie Josep Borrell. Acesta menționează retragerea din Rusia a unor mari companii occidentale și adaugă că este de așteptat ca economia Rusiei să înregistreze o scădere de circa 15% anul acesta. Izolată și slăbită, Rusia riscă să devină extrem de dependentă de China, mai spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu