Uniunea Europeană relaxează sancțiunile împotriva aviației ruse, introduse la sfârșitul lunii februarie și incluse, alături de înghețarea rezervelor, în primul pachet de sancțiuni, în urma declanșării invaziei.
După ce Gazprom a reluat furnizarea de gaze prin conducta Nord Stream, Consiliul UE a anunțat că „clarifică” măsurile privind bunurile și tehnologiile aviatice, a căror furnizare, conform actualei versiuni a sancțiunilor, este complet interzisă.
„Asistența tehnică rusă în domeniul mărfurilor și tehnologiilor de aviație va fi acordată deocamdată în măsura în care este necesar pentru a sprijini activitatea de stabilire a standardelor tehnologice și industriale, de către Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO)”, a declarat Consiliul UE într-un comunicat publicat joi.
Consiliul nu oferă mai multe detalii.
Din 28 februarie, autoritățile UE au interzis vânzarea de avioane, piese de schimb pentru acestea și orice echipament către Rusia, menționând că 75% din flota companiilor aeriene ruse este produsă în Occident și că sancțiunile „vor înrăutăți starea unuia dintre sectoarele cheie ale economiei ruse”.
Drept răspuns, autoritățile ruse au permis ca sute de avioane Boeing și Airbus în valoare de 10 miliarde de dolari să nu fie returnate, iar companiile aeriene au fost forțate să nu mai zboare către majoritatea destinațiilor internaționale din cauza amenințării cu arestarea aeronavelor.
Kremlinul a anunțat planuri de a înlocui aproape întreaga flotă de aviație cu avioane rusești până în 2030, a căror producție, potrivit oficialilor, urma să atingă niveluri care nu s-au mai văzut din epoca sovietică - peste 100 de unități pe an, potrivit The Moscow Times.
Între timp, companiile aeriene au început să caute aeronave capabile să decoleze la muzeele aviației și la haldele aeriene, iar navele străine rămase au început să fie demontate pentru piese. Potrivit Ministerului Transporturilor din Rusia, până în 2030 un astfel de „canibalism aerian” ar fi trebuit să acopere jumătate din flota de aeronave disponibile.
Autoritățile UE au decis să ușureze sancțiunile împotriva sistemului bancar rus pentru ridicarea blocadei asupra comerțului mondial cu cereale și îngrășăminte, din cauza căreia zeci de milioane de oameni, din cele mai sărace țări, s-au confruntat cu amenințarea înfometării.
Țările UE vor avea voie să deblocheze parțial activele băncilor sancționate, scrie The Moscow Times, citând un proiect de document al Comisiei Europene pe care ambasadorii UE urmează să îl aprobe miercuri.
Eliminarea se va aplica doar resurselor necesare pentru tranzacțiile cu alimente și agricultură. Vorbim atât de vânzare și cumpărare directă, cât și de transportul acestora.
Relaxările se vor aplica tuturor băncilor aflate pe lista neagră: VTB, Sovcombank, Novikombank, FC Otkritie, VEB, apărarea Promsvyazbank și Rossiya Bank, deținută de Yuri Kovalchuk, care este considerat unul dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui Vladimir Putin.
Lista băncilor sancționate se extinde, în schimb. Aceasta va include Sberbank, care se află deja sub sancțiunile SUA și Marii Britanii.
Pentru cea mai mare bancă de stat din Rusia, care este deja deconectată de la SWIFT, al șaptelea pachet de sancțiuni prevede aceleași excepții: înghețarea activelor nu se va aplica fondurilor necesare tranzacțiilor cu cereale, îngrășăminte și alte produse agricole.
În plus, UE intenționează să ia măsuri pentru simplificarea aprovizionării cu alimente prin porturile rusești, potrivit unor surse.
Deși astfel de importuri nu sunt supuse direct sancțiunilor, marii comercianți internaționali și companiile de asigurări au declarat boicotarea unui astfel de comerț, temându-se de riscurile de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci