Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat vineri că statul Israel a finanțat crearea grupării militante palestiniene Hamas, în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană, scrie Reuters.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat acuzațiile oponenților săi din Israel și ale unor mass-media globale că guvernul său a petrecut ani de zile finanțând activ prezența Hamas în Gaza.
„Da, Hamas a fost finanțat de guvernul Israelului în încercarea de a slăbi Autoritatea Palestiniană condusă de Fatah”, a spus Borrell într-un discurs la Universitatea din Valladolid, fără a detalia mai multe.
Uniunea Europeană a adoptat vineri un regim de sancţiuni care vizează gruparea islamistă palestiniană Hamas, a declarat un oficial de rang înalt al UE, adăugând că primele măsuri vor viza şase persoane implicate în finanţarea Hamas, relatează Reuters.
"Ceea ce facem acum - s-a făcut astăzi şi cred că va fi anunţat în orele următoare - (este că) am adoptat un regim dedicat Hamas. Am pus pe listă şase persoane", a spus oficialul european sub rezerva anonimatului.
Oficialul a adăugat că cele şase persoane sunt toate din ţări arabe sau africane şi toate au fost implicate în finanţarea Hamas, care a devenit ţinta represaliilor occidentale după atacul său împotriva Israelului în octombrie anul trecut.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, săptămâna trecută, că preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas "s-a angajat" să reformeze entitatea guvernamentală din Cisiordania ocupată, relatează AFP.
"Nu vreau să vorbesc în numele preşedintelui Abbas, dar cred că ceea ce am reţinut din această întâlnire este că el este hotărât să facă acest lucru şi este foarte pregătit să meargă înainte", a afirmat şeful diplomaţiei americane după o întâlnire, de miercurea trecută, la Ramallah, capitala palestiniană de facto, cu Mahmoud Abbas.
Blinken a făcut această declaraţie la Manama, capitala Bahreinului, în cadrul unui turneu regional în Orientul Mijlociu.
În cadrul acestei întâlniri, "am discutat, de asemenea, despre importanţa reformării Autorităţii Palestiniene, a politicii sale şi a guvernării acesteia, astfel încât aceasta să îşi poată asuma în mod eficient responsabilitatea pentru Gaza, şi pentru ca Gaza şi Cisiordania să poată fi reunificate sub o conducere palestiniană", a spus el.
"Pentru mine este foarte clar că preşedintele Abbas este gata să meargă înainte şi să se angajeze în toate aceste eforturi", a adăugat secretarul de stat american.
Autoritatea Palestiniană a fost îndepărtată din Fâşia Gaza în 2007 de mişcarea islamistă Hamas, câştigătoare a alegerilor palestiniene cu un an înainte.
Blinken a subliniat, de asemenea, "munca importantă care trebuie depusă pentru a ajuta Gaza să se redreseze, precum şi eforturile pe care ţările din regiune sunt în mod clar pregătite să le desfăşoare".
Secretarul de stat al SUA a acuzat totodată miercuri Iranul că "susţine" şi "încurajează" din punct de vedere al "tehnologiei, echipamentelor şi informaţiilor" o serie de atacuri în Marea Roşie, unde rebelii houthi din Yemen au revendicat mai multe atacuri asupra unor nave, în solidaritate, susţin ei, cu palestinienii din Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu