UE admite că nu va putea livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie în termen de un an

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a recunoscut că Uniunea Europeană nu își va atinge obiectivul de a livra Ucrainei un milion de proiectile de artilerie în termen de un an.

Deși eforturile sunt în curs, Borrell a confirmat că livrările către Ucraina vor ajunge doar la 524.000, reprezentând doar 52% din ținta inițială.

Decizia a fost comunicată după o conferință de presă susținută de Borrell în urma unei reuniuni informale a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles. Noul obiectiv stabilit este de peste un milion de proiectile până la sfârșitul anului 2024, cu 630.000 de obuze în curs de fabricare, conform datelor comunicate de statele membre ale UE.

Țările membre ale Uniunii Europene și-au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de 155 mm pentru a sprijini țara în fața invaziei ruse până în martie 2024. Cu toate acestea, dificultățile întâmpinate de-a lungul anului trecut au împiedicat respectarea termenului de livrare.

Recunoașterea ratării țintei de către Borrell vine în contextul în care alte state membre ale UE sunt solicitate să ofere un sprijin militar mai consistent pentru Ucraina. Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la aceste state să-și intensifice contribuția militară, subliniind că sprijinul nu poate fi asigurat doar de către Germania.

Deși Germania a furnizat Ucrainei cel mai mare ajutor militar din partea Europei după SUA, Scholz a subliniat necesitatea ca mai multe țări să se implice activ în sprijinirea Ucrainei în lupta împotriva invaziei ruse.

În aceeași direcție, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat Germaniei să utilizeze influența sa economică și diplomatică pentru a mobiliza partenerii europeni în sprijinul Ucrainei.

Astfel, eforturile comune ale UE și apelurile liderilor europeni subliniază importanța solidarității și a sprijinului continuu acordat Ucrainei în fața agresiunii ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel