Discuția privind adoptarea cadrului de negocieri pentru aderarea la UE a Ucrainei și Moldovei la nivel de ambasador, planificată pentru 12 iunie, a fost amânată.
"Discuția între ambasadorii [europeni] de mâine privind cadrele de negocieri pentru [Ucraina și Moldova] a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Scopul este încă de a lansa oficial negocierile de aderare cu cei doi la sfârșitul lunii iunie, dar [timpul se scurge]..."
Pe 7 iunie, Comisia Europeană a confirmat că a dat o evaluare verbală pozitivă în ceea ce privește procesul de reforme pentru integrarea europeană a Ucrainei și Moldovei, publicat în raportul de extindere din noiembrie.
Acum, reprezentanții permanenți ai statelor membre ale UE trebuie să își dea acordul. Numai cu acordul tuturor statelor UE pot începe cu adevărat negocierile de aderare ale Ucrainei.
În același timp, rapoartele mass-media indică faptul că reprezentanții permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene nu au reușit din nou să ia o decizie privind recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare la UE cu Ucraina, deoarece Ungaria a ridicat obiecții.
Pe 11 iunie, la Berlin, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că Ucraina a finalizat toate etapele necesare pentru a începe negocierile de aderare la UE până la sfârșitul acestei luni.
Uniunea Europeană a decis pe 14 decembrie să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina, evitând opoziția prim-ministrului ungar Viktor Orban pentru a acorda Ucrainei dorința sa de lungă durată de a începe procesul de aderare, chiar și în timp ce se află în război cu forțele ruse invadatoare.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că liderii UE au convenit la summitul de la Bruxelles să lanseze negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, numind acest lucru „un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru.”
Deși negocierile de aderare vor dura probabil ani și nu vor începe imediat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordul pe X, anterior Twitter, ca fiind „o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește.”
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a spus că este, de asemenea, o lovitură pentru președintele rus Vladimir Putin, numind-o „un mesaj foarte clar către Moscova. Noi, europenii, nu renunțăm la Ucraina,” a spus el.
„Un semn puternic de sprijin și o perspectivă pentru Ucraina,” a spus cancelarul german Olaf Scholz pe X. „Un lucru este clar: aceste țări aparțin familiei europene,” a adăugat el.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus pe X că a fost o „decizie strategică” care a venit într-o zi care va „rămâne gravată în istoria Uniunii noastre.”
Zelenski a felicitat, de asemenea, Moldova și pe președintele moldovean Maia Sandu, care a spus că țara sa este „ferm pe drumul” către aderarea la UE.
Prim-ministrul ungar, care menține relații calde cu Putin, crede în continuare că decizia este „complet lipsită de sens, irațională și greșită,” a spus el pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu